1.14.2020

Raţă pe varză

Doar mâinile mi-au rămas tinere, cu degete subţiri, nervoase, aproape de pianist, înzestrate cu acea dexterita dobândită prin naştere. Dar dimineaţa, în oglinda de la baie îmi apare un bătrân cărunt, cu riduri evidente în colţul ochilor şi pe frunte, pete de ficate sub pleoape şi un zâmbet mohorât, mai mult rictus, mai mult amintire de zâmbet, pe buze.
Refuz să cred că sunt eu, în mine trăieşte un copil desfrânat care se contrazice cu imaginea aceea de bonom la vâsta senectuţii şi mânjesc oglinda din baie cu tot ce îmi pică la ndemână stricându- i stratul de argint.
Am preschimbat oglinda din baie de trei ori, dând vina pe ea pentru minciuna oglindita, dar nu am reuşit să schimb nimic. Asta doar până în ziua în care muza, mi-a şoptit la ureche: adevărata oglindă în care trebuie să priveşti, este cea a sufletului tău.
Şi de atunci mă piaptăn pe orbeşte, bărbieritul îl fac pe sponci pe pipăite şi iaca- tă mă simt cu totul mult mai tânăr.

                                                       Raţa pe varză

Dacă dobândeşti de la precupeţi un răţoi aşa la peste trei kile, cu târtiţa galbenă de grăsime şi pielea de culoare lumânării de împărtăşanie, să te apuci să îl dai clocotului într- o oală pântecoasă alături de morcovi, păstârnac, pătrunjel şi ţelină rădăcină, mai adăugând o lingură rasă de sare, boabe de piper, două foi de dafin şi două cuişoare înfipte într- o rădăcină de praz curtată de foile verzi ca să- i rămână numai miezul alb şi dulce.
Şi la clocot moale să fiarbă răţoiul ăsta bagabont, un ceas şi jumătate, cu capac pe treisfert aşezat deasupra.
O să îţi iasă o supă plină de bănuţi aurii de grăsime, cu un gust de tinereţe vârlavă şi duh de viaţă fără de moarte.
Iar în supa strecurată să pui tăiţei de casă, fir-de-păr, pe care doar o dată să-i clocoteşti, şi să îţi umpli blidele pântecoase cu zama asta duhovnică, presărată cu pătrunjel verde tocat mărunt.
Iar pe răţoi să îl aşezi într- o tavă orânduită cu varză călită, dimpreună cu ceapă albă, ardei capia tăiaţi fâşiuţe, mirodenii de gust după închipuirea ta, şi dacă ai făcut pat vârtos pentru răţoi, dă- l la cuptor pentru un ceas la foc iute să se îmbine gustul cărnii cu cel al căpăţânii murate şi să vezi minune de mâncare, simplă gustoasă şi credeţi- mă nici nu te mai gândeşti la oglindă şi la moşul oglindit de conturul ei.

2 comentarii:

AAB College spunea...

Thank you for sharing
https://aab-edu.net/

Lucia spunea...

Am cumpărat ingredientele, urmează să pun în aplicare rețeta. Mulțumim pentru articol! Poftă bună!