SAREA IN BUCATE


IULIU THEER
(supranumit IULIUS dar nu CEZAR, sau VIERME)
Iulius pare că s-a născut cu camera de filmat în mână, dar nu-i adevărat... s-a născut ca un copil normal şi a trăit ca un om normal până cineva i-a pus camera pe umăr. De atunci a rămas aşa, îndrăgostit de obiectiv şi de transfocator. Gurile rele spune că doarme cu camera în pat, dar nu e aşa, fiindcă i s-ar zgâria lentila. Crimă !!!

La treizecisidoi de ani ai lui, apropape că e un burlac înrăit, are pasiuni liniştite, fotografia de artă şi graphic design-ul, face filme de scurt metraj pe care le arată doar prietenilor apropiaţi şi este vinovat pentru toate animalele (mai ales câinii) care apar în emisiune.

Într-o vreme purta plete de rebel, acum se tunde zero demonstrativ, nu fumează, nu aruncă gunoiul pe jos, nu poartă adidaşi şi este ecologist şi vegetarian până în prăsele. Îi vine greu să filmeze dezmăţul de cărnuri din emisiunile noastre dar îşi calcă pe suflet cu bocancii (nu poartă de loc adidaşi).

Altfel e un tovarăş de nădejde, un om pe care te poţi baza. Cu o condiţie: să nu îl provoci la şah că devine o fiară. Şi dacă îl te pune dracu să îl şi baţi, poţi fi sigur că la filmarea viitoare, o să te scoată indigo. Dar dacă îi dai să bea un pahar de vin bun (e rafinat) uită şi te iartă...


VERONICA MIHOC (prescurtat VERO pentru că e mai eficient)


Mi-ar trebui un blog întreg să scriu despre Veronica şi tot nu ar fi deajuns. Deşi lucrez alături de ea de doi ani, rămâne pentru mine o enigmă.
Un copil plin de o maturitate şăgalnică, o seriozitate plină de umor şi deseori de satiră, un critic aspru, plin de îngăduinţă, un acuzator iertător până la limita compasiunii. Are trăiri intense şi mai ales ştie să ne conecteze la energia ei radiantă, şi să ia cu împrumut dintr-a noastră, atunci când simte nevoia. Este realizatorul pe care mi l-am dorit înainte de a şti vreodată că o să mă joc de-a televiziunea.
Aşa că mă rezum să o tratez ca pe unul dintre copii mei, mai ales că dragostea mea şi a familiei mele pentru ea, este reală. Şi cred că veşnică...
S-a născut mare şi înţeleaptă şi deşi a absolvit Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor, nu a făcut nici o afacere şi a intrat direct în televiziune, mai întâi la Iaşi apoi la Timişoara. Asta da afacere!

Ea este cel care l-a descoperit pe Uica Mihai în creierul munţilor şi la adus ghiduşă pe sticlă, realizând emisiunea SAREA ÎN BUCATE cu o poftă nebună şi are atâta energie că ne mai dă şi nouă.

Mai realizează încă o emisiune numită NECUNOSCUŢII DE LÂNGĂ NOI în care invită numai persoane cunoscute.

Iar de curând,  are o emisiune despre sănătate care nu ştiu cum se împacă cu dezmăţul culinar din SAREA ÎN BUCATE.
Spre mirarea noastră, de când realizează emisiunea, nu s-a îngrăşat măcar un gram şi îşi păstrează silueta pentru care o invidiază tot poporul privitor la TVR3.
Dar o s-o punem noi la îngrăşat, pentru că prea seamănă a ilustraţie a crizei prin care tot tranzităm.

Deşi nu pare moldoveancă, este pe bune, şi bucătăria bănăţeană i se părea complet străină. Acuma găteşte sadea, iar bărbatul ei Florin, bănăţean get beget, de-al nostru carevasăzică, e cel mai fericit bărbat din vestul ţării.

Are ea un citat care va deveni peste veacuri celebru: Ştiam să gătesc, bineânţeles dar Uica m-a învăţat să pun dragoste în mâncare...

Şi pune!
UICA MIHAI (pe numele lui adevărat Mihai T. Ioan)

Il ştie tot natul, ştirb, burtos, gureş şi plin de snoave. Uica Mihai a fost la viaţa lui folclorist, adică dansator la unul dintre cele mai mari ansambluri ale Banatului, ştie să cânte la mai multe instrumente, şi este scriitor cunoscut mai ales pentru versurile scrise pentru cântăreţii şi cantautorii din Căraş. Crai mare în tinereţe este osândit de peste douăzeci de ani între oale, unde face cântec, joc şi voie bună, de ies mâncărurile lui, pline de geală şi cu gust de viaţă lungă.
Are o muiere cât un năpârstoc şi patru copii care acuma îs oameni mari.
Şi cam atât.
Un singur lucru nu are Uica Mihai.
Inimă destulă ca să încapă în ea Banatul întreg cu bănăţăni cu tot!