Mămăligăliada de toamnă stârnită în blogosfera culinară, m-a băgat în priză, eu unul fiind mămăligar prin definiţie, concept şi tradiţie. Şi fiindu-mi aşa de drag ceaunul în clocot, astăzi am pregătit două reţete, una săţioasă de chimir şi muncă gra şi una diafană pentru copii mofturoşi cu urdori la ochi.
Coleaşă de dus la coasă
Pui să fiarbă trei căni de apă, cu o linguriţă rasă de sare, un sfert de linguriţă de piper, o jumătate de linguriţă de boia, un vârg de cuţit de cimbru uscat şi trei linguri mari de untură din canta cu cârnaţi. Când apa începe să clocotească, torni făina de cucuruz în ploaie şi amesteci vârtos coleaşa până începe să se desprindă de ceaun. E momentul să adaugi o conservă întreagă de boabe de porumb fiert, ori atunci când e porumbul în lapte, boabele de pe doi ştiuleţi care au fost copţi în jăghi.
Mai adaugi cîta untură ca să îi dea luciu şi răstorni coleaşa pe fegeu de lemn.
E un fel de mâncare de sine stătător, rece, pusă în straiţă când mergi la coasă, la sapă ori la plajă pe malul Cimişului e la fel mai bună, ba chiar mai bună !
Iată aici preparatul prezentat în concurs la Iaşi, unde a primit o medalie de aur:
Găluşchiţe de coleaşă:
Fierbi în trei căni de apă, o cană de făină din cucuruz alb- se găseşte mai greu dar e dulce şi fină- adaugi doar un strop de sare, câteva linguri de miere şi ai grijă să îţi iasă o coleaşă pripită care să îţi permită să decupezi găluşte cu ajutorul a două linguri muiate în apă rece.
Şi găluştele astea, după ce s-au răcit, le prăjeşti în unt să prindă puţin obraz rumen, apoi repede le tăvăleşti prin praf de nucă amestecat cu zahăr vaniliat şi scorţişoară şi le aşezi morman pe farfurie.
Deasupra stropeşti cu un sirop de casă, gros şi gâlgâitor când curge din sticlă, ori cu dulceaţă de trandafiri, căpşune ori zmeură.
O reţetă simplă, care nu îţi zvântă buzunarele şi îţi ţine copii cu nasul în blid.
Acum vi-i prezint şi pe restul colegilor mei de blogăreală care au acceptat să devină "mămăligăcioşi" şi vă invit să treceţi pe la blogurile lor ca să vedeţi ce au coleşit şi ce au mămăligit.
Şi încercaţi reţetele noastre sunt supra- verificate şi trecute prin furci caudine
Dia.daria: www.retetelemeledragi.com
Postolache Violeta: www.caietulcuretete.com
Claudia Rusu: http://aromeculinare.wordpress.com/
Geta Cipaianu: http://panseluta-violet.blogspot.ro/
Iuliana Miu: http://bucatearomate.blogspot.ro/
Cerasela Badr El-Din http://saffronanddates.blogspot.com
Lili Liliana: http://liligospodini.blogspot.ro/
Elena Toma - http://bucatariaelenei.blogspot.ro/
Gabriela Petre - http://culoaresisavoare.blogspot.ro/
Andreea Denisa-Dea's Cakes -http://prajituri-torturi-dea.blogspot.ro/
Brindusa http://www.retetedesuflet.ro/
Dana Burlacu Visternicu http://prajituricisialtedulciuri.wordpress.com/
Iuliana Florentina Avram http://iulianaflorentina.blogspot.it/
Georgiana si Iolanda Voinea: http://sisterskitchen.ro/
Diana Duca: http://disturbinglydelicious.ro/
Lacrimioara Mihaela - http://aromeinbucatarie.blogspot.ro/
Alexandra Butnari - http://gustolandia.ro/
Oana Jipa - http://tastyfast.blogspot.no
Ioana Tone - http://pasiunesiculoare.blogspot.de/
Carmen-Ana - http://savoareabucatelor.blogspot.ro/
Laura Laurentiu - http://www.retetecalamama.ro
Mary Udrea - http://merisor67.blogspot.ro/
Bucataresele Vesele http://www.bucatareselevesele.ro/
Piri Piri e Canela http:// www.cozinhaderamona.blogspot.pt/
In bucataria vesela http://www.secretelebucatarieinoastre.com/
Radu Groza: http://www.bucatarialuiradu.com
Doina Varga: http://nicuvar.wordpress.com/
Dana Aphex.. : http://aphextwinz.wordpress.com/
Gina Bradea : http://www.pofta-buna.com/
Alice Ciobanu http://tarabucatelor.ro/
Daiana & Cosmin : www.simplusibun.ro
Lucian Gavrilă (Food and Beyond...): http://luciangavrila.ro
Uica Mihai: http://uicamihai.blogspot.ro/
Adriana Lucia Mara http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.ro/
Postolache Violeta: www.caietulcuretete.com
Claudia Rusu: http://aromeculinare.wordpress.com/
Geta Cipaianu: http://panseluta-violet.blogspot.ro/
Iuliana Miu: http://bucatearomate.blogspot.ro/
Cerasela Badr El-Din http://saffronanddates.blogspot.com
Lili Liliana: http://liligospodini.blogspot.ro/
Elena Toma - http://bucatariaelenei.blogspot.ro/
Gabriela Petre - http://culoaresisavoare.blogspot.ro/
Andreea Denisa-Dea's Cakes -http://prajituri-torturi-dea.blogspot.ro/
Brindusa http://www.retetedesuflet.ro/
Dana Burlacu Visternicu http://prajituricisialtedulciuri.wordpress.com/
Iuliana Florentina Avram http://iulianaflorentina.blogspot.it/
Georgiana si Iolanda Voinea: http://sisterskitchen.ro/
Diana Duca: http://disturbinglydelicious.ro/
Lacrimioara Mihaela - http://aromeinbucatarie.blogspot.ro/
Alexandra Butnari - http://gustolandia.ro/
Oana Jipa - http://tastyfast.blogspot.no
Ioana Tone - http://pasiunesiculoare.blogspot.de/
Carmen-Ana - http://savoareabucatelor.blogspot.ro/
Laura Laurentiu - http://www.retetecalamama.ro
Mary Udrea - http://merisor67.blogspot.ro/
Bucataresele Vesele http://www.bucatareselevesele.ro/
Piri Piri e Canela http:// www.cozinhaderamona.blogspot.pt/
In bucataria vesela http://www.secretelebucatarieinoastre.com/
Radu Groza: http://www.bucatarialuiradu.com
Doina Varga: http://nicuvar.wordpress.com/
Dana Aphex.. : http://aphextwinz.wordpress.com/
Gina Bradea : http://www.pofta-buna.com/
Alice Ciobanu http://tarabucatelor.ro/
Daiana & Cosmin : www.simplusibun.ro
Lucian Gavrilă (Food and Beyond...): http://luciangavrila.ro
Uica Mihai: http://uicamihai.blogspot.ro/
Adriana Lucia Mara http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.ro/
10 comentarii:
Faina mamaliga ta. La noi in sud coleasa se zice la ciulama. Ce interesant se schimba sensul cuvintelor de la o regiune la alta :)
Am venit si eu sa givanesc oleaca. Mi-a placut mamaliga. Super. :)
Coleașă dulce :). Fain de tot, arată nemaipomenit!
Nu stiam pana acum de coleasa, dar uite ca am mai invatat ceva azi.Trebuie sa fie tare gustoasa cu untura aia si cu cimbrul bagat la inaintare.
uico, tu si tata cu coleasa :))
da' mi-ai facut pofta cu galustele astea ...
le fac in curand , sa ma vezi numa ;)
va tzuc :*
Aoleu ce coleasa faina ai facut Uico !!
n-am auzit de reteta asta pana acum...excelenta!
Ce-mi place ce-ai facut aici. Cu siguranta le voi incera si eu !
Faina coleasa ai pregatit, eu sunt de loc din zona buzaului si acolo faceam un terci din mamaliga, cand fierbea mamaliga luam din zeama aia si adaugam zahar, tare bun era, mancam de ne paraiau falcile. Noi ii ziceam terci sau coleasa!
omul cat traieste invata, iar eu azi am mai invatat ceva;)
Trimiteți un comentariu