3.08.2012

Zacuscă de pui

O să credeţi că Uica a înebunit, fiindcă reţeta de astăzi sună ameţitor:
ZACUSCĂ DE PUI
nu sunt nebun copii mei, ţucu-vă uica ci doar păstrătorul de taină al unor mâncăruri care astăzi par barbare, dar în adâncimea lor de saft cuprind nu doar bunătate ci şi dezmăţ.
Luaţi-o pas cu pas şi mai întâi urmăriţi emisiunea asta în care am gătit ca un apucat pentru o plajă întreagă de turişti lihniţi.
http://www.youtube.com/watch?v=Et24SbC0AuU&list=UUitI2I1rRjevdZMMrEK9CoA&index=40&feature=plpp_video
Şi dacă vi s-a exitat glanda mâncatului haideţi să vă spun pe mai departe în amănunt cum se găteşte această mâncare fermecată, lută împrumut de la grădinarii Bulgari care trebăluiau la legume prin Clisura Dunării.

Ai nevoie de grătar, de belşug de cărbuni şi trebuie să osteneşti să încingi foc mare şi jăratec spornic.
Şi grilul uns cu ulei ca să nu prindă, pune să se coacă zece cepe în foile lor, o armată întreagă de ardei graşi, la fel un contingent de roşii cu carnea feciorelnică şi pieliţa strălucitoare şi nepărat câteva vinete lucii ca nişte burdihane de jăndar. Şi să le coci şi să le perpeleşti şi să le chinuieşti pe acel grătar mereu întorcându-le şi presărându-le cu sare grunjoasă ca să tragă apa din ele. Iar lângă şi mai la o parte să pui să se frigă zece , ba ce zic, douăzeci de ciocănele d epui grase şi frumoase.
Cel mai bune sunt cele de la Agricola bacău, credeţi-mă că nu băsnuiesc şi vă dau şi o adresă de unde să aflaţi mai multe despre pui şi cărnurile lui:
www.creatordepoftă.ro
Iar carnea de pui ca să prindă aromă, să o presuri iarăşi cu sare, piper râşnit iar în focul de supt ele să arunci crenguţe uscate de cimbru şi de busuioc. Acel fum va lua carnea în braţe şi îi va da aromă şi fineţe.
Şi pulpele acelea de le zice ciocănele să se rumenească bine şi să aibe carnea moale de tot.
Iar pe legume să le iei să le cureţi de toate pieliţele lor şi de părţile arse, dar iute-iute să nu se piardă mustul cel bun şi apoi să le toci topotăşte şi să le pui într-un ceaun, cu ceva ulei, să mai adaogi foi de dafin, mpghiran şi busuioc şi cimbru sfărâmat în pumn. Şi să laşi ceaunul pe jăratecul grătarului să înceapă să sfârie şi să se prăjească într-un început legumele. Dar trebuie să ai grijă şi mereu să amesteci ca să nu se prindă şi când vezi că se leagă zacusca şi uleiul iese deasupta, să mai torni acolo o cănuţă de vin alb sec, să mai dai cu piper măcinat şi să înfigi ciocănelele în acea magmă fierbinte cu capul în los şi cu osul în sus, una lângă alta ca nişte soldăţei cuminţi. Şi să tragi ceaunul de pe foc, să pui un capac deasupra şi să uiţi de ele jumătate de ceas. Sucurile cărnii se vor coborâ în legume iar cele din legumă vor urca în carne şi o să găseşti acolo când te apuci o minunăţie de mâncare.
Nu îţi mai trebuie lângă ea decât codru de pâine proaspătă şi vin bun de udătură.
Şi după aia, să vii pe facebook la adresa asta
http://www.facebook.com/pages/Creator-de-Pofta/121523801241383
ca să stăm de vorbă şi să ne împărtăşim cu burţile pline, toţi cei care gătim cu pui de la AGRICOLA BACĂU !

Un comentariu:

TeoBucatar spunea...

Zacusca,zacusca dar tare fain mai povestesti despre ea bade Uica!