Prietenul meu Jack din Germania (nu l-am văzut niciodată, mă cunosc straniu cu el de pe Internetul unde stăm de vorbă câte o dată interminabil) care este o adevărată enciclopedie culinară şi nu numai, mi-a vorbit în paralel cu alte discuţii, despre supa care conţine ca ingredient şi ca motor al gustului un bolovan de râu. Mărturisesc pe suflet cu mâna dreaptă, ca un ţăran get beget ce sunt, că n-am mai avut linişte şi pace, fermecat de viziunea unui bolovan pus în oală, rotund şi cu saţ, ca un genunchi de animal preistoric. Am făcut o excursie de urgenţă însoţit de nemţoaica de nevastă-mea, care îmi face toate voile şi cele bune şi cele nebune, dând târcoale prin toată Timişoara, câutând de furat un cub din acelea de bazalt cu care în vechime se pietruiau străzile. Dar am găsit ioc, fiindcă de zăpadă şi de gerul cu minus doişprezece, toate străzile arătau ca un blat de tort uns cu frişcă sub care nu se vedea nici urmă de bolovan, iar constructorii de drumuri, după care mă puteam ghida, erau retraşi de frig şi lene pe la casele lor. Aşa că mă gândeam să las zeama bolovanului să doarmă în sertarul cu dorinţe până spre primăvară, când prietenul Marius mi-a bătut în uşă seral, cu-un bolovaaaan: O băuţă de râu mare cât un pepenaş, scoasă din butoiul cu varză murată, unde servea de greutate şi capac.
Şi vedeţi aici bolovanul curat şi făţuit, stând pe flacăra aragazului cuminte ca să prindă în masa lui o temperatură de 250 de grade, fiindcă aşa începe zeama aceasta, cu un bolovan pus la fript pe foc iute.
şi iată ce am pregătit pentru fiertura asta de poveste: rădăcinoase tăiate ca firul de păr, morcov,pătrunjel, păstârnac, ţelină, apoi ceapă roşie, două sorturi de ardei gras. Şi o mână de ciuperci albe de prun. De-ale cărnii am hotărât ziua porcului afumat: costiţă, jambon cârnaţi. Şi vitamină din salată verde şi pătrunjelAm pus mai întâi în oală doi litri de apă fierbinte, fiindcă m-a dus capul că dacă o să pun apă rece bolovanul o să crape când îl pun înăuntru
Am pus mai întâi în oală zarzavaturile...
iar la urmă salata
Acum oala e prăgătită să primească bolovanul
pe care îi iau cu grijă învelit într-un prosop şi purtând mănuşi de sudor. Dar căldura oricum trece prin toate cele şi mă frige la mâini. Aveţi grijă dacă încercaţi asta acasă...
Bolovanul este în oală şi ciorba începe să clocotească instantaneu
Punem capacul ca să năduşească bine fiertura
Mai adăugăm mirodenii: sare, piper boabe dafin
Timp de douăzeci de minute oala fierbe de una singură pe masă, ca în poveşti
Iaca-tă ciorba de bolovan gata... miroase a Rai.
Dar se mulţumesc cu ce le-am dat şi nu cârteşte nici unul. Porţia cea mare am păstrat-o pentru mine, mă duc să o mănânc pe ascuns în bucătărie.
Asta e ciorba de bolovan, poate că vi se pare jucăreauă, dar vă asigur că nu.
Gustul este diferit de tot ce aţi mâncat vreo dată. Simţi gustul vieţii cu adevărat.
10 comentarii:
Original! Arata delicios, as vrea si eu o portie daca a mai ramas ceva :)
bravo Uico,asa inovatii sa tot auzim de ele!felicitari si tie si lui Jacob.
asa ceva e de premiul Nobel
E o poveste de Vladimir Colin, cu o fetita nazdravana. Mosul si baba, parintii fetitei erau atat de saraci, ca nu aveau nici dupa ce sa bea apa, insa fetita i-a indemnat sa ii fiarba pietre de rau. Si, ca prin minune, pietrele de rau s-au inmuiat si au fost mai gustoase ca bucatele cele mai scumpe...asa si cu bolovanul tau :)!
Felicitiari!!!! Foarte interesant! O sa incerc si eu cat de curand!!!
ptiuu...de asa ceva nu am auzit dar cred ca e tare bun :D
Mult m-am delectat la retetele dvs. Felicitari! Pacat ca porcusorul de lapte nu a indeplinit conditiile pentru concursul Electrolux :( Mult succes in continuare! :)
Foarte interesanta reteta!Imi place!
Waw ! Imi place si povestea dar si ciorba !!!
Si ce crezi ? Astept sa ajung intr-o zona curata a Crisului Repede, de unde sa fur un bolovan si sa ma apuc de treaba !
Felicitaripentru creatie si de asemenea prietenului pentru idee !!!
Hai ca pe asta n-am mai auzit-o...
Trimiteți un comentariu