- pentru şase porţii sănătoase -
Varză murată- o căpăţână zdravănă cam de două kile cu tot cu zeama ei
Costiţă crudă de porc cam opt sute de grame
O ceapă mare cât pumnul lui Iovan Iorgovan
Un morcov sau chiar doi
Un pătrunjel rădăcină
Niscaiva păstârnac
Ca mirodenii folosim dafin, piper boabe, un strop de busuioc şi ceva chimion cam o lingură rasă
Într-o oală cu fundul gros se pun la călit toate legumele tăiate ca firul de păr, fie mărunţite la cuţit, fie date pe răzătoare.
Şi când încep ele să prindă obraz rumen şi culoare se adaugă feliile de costiţă cu osul lor parşiv, care o să dea gustul fierturii.Iar carnea se acoperă cu varza tăiată mai grosolan aproape în felii şi deasupra se toarnă zeamă limpede din butoi cât să se acopere toată fiertura. Azvârle mirodeniile toate în oală şi pune deasupra un capac să se aburească varza şi să se facă fină ca pufărul. Acum poţi să dai focul moale şi să te duci prin obor ca să râneşti zăpada, ori dacă stai la oraş şi la bloc, lungeşte-te pe colţar, ia telecomanda şi uită-te la Sarea în Bucate de pe Tevere trei. Şi peste un ceas de vreme te poţi întoarce la oală şi când vei lua capacul ajutându-te de un măsai, o să ţise umple nările de un damf aşa de fain că o să îţi mai crească un stomac la subsioară şi o să te pui să înfuleci precum căpcăunul din poveste până din moarea cu carne o să rămână numai amintirea.
Dar mâine, că iar îi o zi, poţi pune oala înapoi pe foc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu