12.29.2017

Revelionul

Asta va fi vedeta mesei de Revelion, o ciorbă de perișoare puțin neortodoxă, în care legumele sunt date pe răzătoare (morcov, pătrunjel, păstârnac, țelină, ceapă și ardei gogoșar) călite cu ulei de floarea soarelui nefiltrat, aromat cu piper și ardei iute, perișoarele sunt încropite din piept de curcan, brizură de orez, un ou de gâscă și mirodenii indiene de tip curry, iar fiertura e în totalitate zeamă de varză din butoi, fiartă o dată separat, dreasă cu puțin hrean ras, pritocită și adăugită și cu puțină zeamă de la gogoșari în oțet. Mult leuștean la final și opțional castronașul cu smântână lângă. Având în vedere că e anul nou, am să coc lipii la ora doișpe fără zece, direct pe plită, ca să îmi fie tot anul bogat ca miezul de pâine.
Să vă mai zic din meniu, poate vă dau idei:

1.Ouă de prepeliță în sos de smântână cu hrean. 
- Dintr-un pahar de smântână, o linguriță de hrean ras, un strop de sare, un strop de zahăr, un strop de piper, o lingură de ulei de măsline, băteți cu blenderul un sos legat pe care îl dați la frigider.
- fierbeți o poală de ouă de prepeliță și păstrați-le fierbinți în apa lor.
- pe fundul unei cupe de șampanie presărați câteva fire de salată chinezească tăiată fin, câteva fileuri de șprot afumat, adăugați un pumn de ouă fierbinți și acoperiți totul cu sosul de hrean rece..
- stropiți deasupra cu câteva picături de coniac de calitate și simbolic firișoare de lămâie rasă fin
- serviți cu crutoane cu unt.
2. Cârnați patricieni fierți în bere
- într-o cratiță încăpătoare turnați două sticle bere blondă, adăugați o mână de arpagic curățat, un morcov, un păstârnac, o linguriță de chimion tras la tigăiță, o linguriță de piper boabe, adăugați două kilograme de cârnați proaspeți, neusturoiați, puneți capac deasupra și fierbeți jumătate de ceas la foc moale.
- scoateți separat cârnații într- o supieră, strecurați sosul din cratiță, îngroșați-l cu puțin rântaș prăjit în ulei combinat cu unt și turnați- l peste cârnații din supieră. Serviți cu o garnitură simplă de cartofi piure și salată de murături.
3. Ceafă la cuptor (Schweinebratten)
- este cea mai senzațională improvizație fripturicească la noi în familie, pentru orice masă de sărbătoare.
- alge o bucată de ceafă întreagă, cât mai frumoasă și cât mai mare, să treacă de două kilograme și să aibe bine definite firișoiarele de grăsime.
- pisează o lingură de boabe de muștar, o lingură de boabe de piper, o lingură de chimion tras la tigăiță, amestecă rumegușul ăsta cu cinci linguri de ulei, trei linguri de sare, o linguriță de cimbru.
- masează cu pasta asta bucata de ceafă bine de tot. Restul rămas dliuează- l cu două pahare de șampanie și păstreză-l să ungi friptura
- așează ceafa într/o tavă înaltă, toarnă apă de un deget și dă-i tava la cuptor pentru 4 ore la 150 de grade temperatură.
- din jumătate în jumătate de ceas întoarce ceafa în tavă și unge-o cu sosul păstrat. Completează cu apă atunci când este nevoie.
În patru ceasuri ar trebui dacă respecți temperatura, să ai o friptură moale, arămie, suculentă, cu aromă de trai bun.
An nou fericit prieteni ai mei !!! 

Un comentariu:

Simona spunea...

Tare apetisant, super prezentare! Succes!