Un fel de mâncare genial prin simplitatea sa, săţios şi din cale- afară de gustos numai bun să începi o dimineaţă friguroasă de toamnă nebună, ori de iarnă zburlită.
Sacosul Mare este o aşezare de firoscoşi bănăţeni din pusta Logojului, întinsă precum Roma antică pe şapte coline şi cu tradiţii împământenite zdravăn, neştirbite şi păstrate ca apa sfinţită lângă candela cu seu.
Mă duc des acolo, am prieteni deosebiţi, locul miroase a veşnicie şi de ce să nu mărturisesc pe dreptate, fac Săcoşenii o răchie... să îi ţină Dumnezeu !!! Şi mâncarea aceasta de cu zori iaca- tă am să vă învăţ şi pe voi, ca să vă fumege blidele şi să vi se umfle nările de poftă !!!
Bîtbe ca la Sacoşu Mare
Ia o jumătate de kilogram de făină albă de grâu, pune-o într-un castron pântecos, mai adaugă un sfert de kilogram de telemea proaspătă, mustoasă, zdrumicată bine în pumni, ori trasă pe răzătoarea cu ochiuri mari, mai sparge alături 6 ouă cu gălbenuşul încă viu şi toarnă şi jumătate de litru de lapte proaspăt, cel bun fiind ăla care nu a trecut prin galantarul de magazin ci a ajuns la tine direct din ţîţa vacii, cărat cu căntuţa.
Şi amestecă bine toate acestea, mai adăugând numai un strop de piper şi un strop de boia pentru culoare şi dacă ţi-a ieşit un fel de smântână groasă , e vremea să pui o tigaie mare pe foc, să o ungi bine cu untură de porc şi să torni Bîtbele înăuntru.
Acum nu mai pleci de lângă plită, stai şi mesteci şi întorci cu lingura de lemn în tigaie, până se învârtoşeşte Bîtba şi se face durdulie şi puţin rumenă.
Închegată bine, o pui în blid, alături să ai ceva murături ori o ceapă frecată cu sare şi dacă eşti cu nasul pe sus cum îs eu, adaugă la Bîtbe şi nişte cârnaţi fripţi, că doar nu o să se bată în stomac.
Şi chiar dacă se bat, linişteşti războiul cu o jumătate de vin rubiniu.
Sau chiar mai mult !!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu