De cinci zile răsfoiesc manuscrisele vechi, tulburat şi înfricoşat de ce o să mai descoper în saci. Scrieri spontane, plină de o vervă tânără pe care nu mi-o recunosc, ce ciudat eram în adolescenţă şi în prima tinereţe.
Şi mai ales mă simt cotropit de o nostalgie curată, îmi amintesc aproape în amănunt împrejurările în care scriam bucăţile de proză şi poemele.
Am dat peste o carte veche scrisă pe când aveam doar 26 de ani se numeşte "Vorbe despre Dumitru P" şi este istoria tragi- comică a peţitului, căsătoriei, lunii de miere şi divorţului uunui tânăr din Banat.
Ce m-a impresionat cel mai mult a fost descoperirea unor capitole întregi dedicate incipient gastronomiei.
Descriu în amănunt şi savuros, masa de nuntă, gustările de la peţit, prima masă în comun, cinele servite pe litoral, un mic dejun încropit bănăţeneşte pe plajă şi ce să mai spun, toată cartea este plină de mâncare, mâncare, mâncare.
Şi am scos de acolo o reţetă de Pui cu roşii şi usturoi să vă o dau de încercare.
Pui cu roşii şi usturoi
Puiul care se cuvine să fie gătit pentru acest fel, trebuie să fie neapărat puicană de opt luni în care au început să se închege ouăle ca nişte perle galbene, pe care să le aduni înşirate cuprinse în păinjeniş sângeriu, ca să le găteşti alături de pui. Au acele ouă nenăscute încă, unele chiar mari cât o minge de ping- pong, o savoare nepământeană şi un gust de rai. Iar târtiţa puicii trebuie să fie galbenă de grăsime şi virgină, adică nevătămată de încălărirea plină de făloşenie a vreunui cocoş năszdrăvan.
Şi puica asta, limpezită în apă rece cu lămâie, se taie mai ţărăneşte în patru şi se unge pe dinăuntru şi dinafară cu ulei amestecat cu sare, piper, mult usturoi pisat şi se aşează într-o cratiţă cu fundul gros, adâncă şi cu capac bine potrivit ca să se poată dămfui pe îndelete.
Şi printre bucăţile puicanei se aruncă roşii curăţate de pieliţă, tăiate în patru şi tăvălite prin făină albă înmiresmată cu puţin cimbru, piper şi doar un strop de sare.
Şi se toarnă vin alb dulce în cratiţă, se mai îndoaie cu apă de izvor şi dacă nu adaugi şi o foaie de dafin nu ai făcut nimic.
Apoi cratiţa asta cu capac se bagă în cuptor la foc moale şi se lasă acolo două ceasuri.
Iar ouăle pe care le-ai scos din găină se fieb molcom în apă cu sare şi la sfârşit, când pui bucăţile de pui cu sos în farfurie, se aşează deasupra ca nişte bibeloruri, iar peste tot se presară pătrunjel verde tocat până osteneşti. Şi pâine, şi vin şi poftă mare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu