Un eveniment la care aşteptăm participanţi din toate zările şi ţarinile.
Atât concurenţi, cât şi vizitatori, care vor să înveţe de la meseriaşi cum se fac cârnaţii,şi mai ales cum se mănâncă, fiindcă fraţilor mâncatul cârnaţilor este o artă desăvârşită şi se învaţă în ani mulţi.
Dar iată regulamentul concursului de făcut cârnaţi pentru cei care vor să se bată pentru marele premiu:
REGULAMENTUL CONCURSULUI DE FĂCUT CÂRNAŢI
Fiecare echipă
formată din cel puţin două persoane, aduce:
-
5
kilograme de carne, sau după dorinţă mai mult
-
maţe
pentru umplut
-
mirodeniile
necesare
-
scule
şi ustensile pentru făcut cârnaţii
Organizatorul
pune la dispoziţia concurenţilor:
-
masă
de lucru în standul amenajat în aer liber şi încălzit cu foc de lemne ca la
ţară
-
grătar
cu cărbuni pentru frigere
-
cazan
cu lemne pentru fierbere
-
ceai
fierbinte şi vin fiert
Proba durează 3
ore în care cantitatea de cârnaţi trebuie să fie gata şi prezentată pentru
juriu.
Fiecare echipă
pune la dispoziţia juriului câte doi cârnaţi pentru evaluare şi jurizare.
Cârnaţii rămaşi
pot fi luaţi acasă de către concurenţi, ori vânduţi către vizitatori.
Clasamentul este
stabilit de un juriu de profesionişti,
iar la final se vor acorda premii şi menţiuni.
Pentru înscrieri şi informaţii suplimentare vă punem la dispoziţie o linie fierbinte :
Tel. 0755 77 08 54
Precum şi adresa de E-mail: uica.mihai@gmail.com
Mai jos aveţi şi calendarul întregului eveniment:
Vineri 19 Decembrie
Ora 10.oo Deschiderea oficială (cor de colindători, ceai gratuit pentru toată lumea, dulciuri
gratuit pentru copii)
Ziua bucatelor de post
-
sarmale de post
-
fasole bătută
-
iahnie de fasole
-
papricaş de ciuperci
Sâmbătă 20 Decembrie
Ora 10.oo Pomana porcului
Cârnaţi şi prospături de porc, papricaş, fasole cu ciolan, pomana porcului
(cor de colindători, ceai gratuit pentru
toată lumea, dulciuri gratuit pentru copii)
Duminică 21 Decembrie
Ora 10.oo Concursul de făcut cârnaţi
Cârnaţi şi prospături de porc, pomana porcului (cor de colindători, ceai gratuit pentru toată lumea, dulciuri
gratuit pentru copii)
Luni şi marţi 22-23 Decembrie
Zile normale de târg cu produse de iarnă, alimentare şi nealimentare
VĂ AŞTEPTĂM CU CÂRNAŢI DE CÂRNAŢI
Şi ca să vă aţîţăm, iată mai jos o reţetă de cârnaţi.
Cârnaţi de pecie
Toacă la sătâr ori dă-i prin maşina de tocat cu sita cea mai mare 10 kilograme de carne macră, adică numai spată şi pulpă. Pudrează tocătura cu 200 grame de sare, 50 de grame de boia, 50 de grame de piper, 10 grame de busuioc uscat, 10 grame de coriandru, 10 grame de măghiran, 10 grame de cimbru, 30 de grame de chimion pisat.
Frământă tocătura în câteva reprize, cu pauze până obţii o pastă omogenă.
Umple maţele strâns, înţepându-le pentru eliminarea aerului, formează cârnăciori lungi de 15 centimetri, şi lasă cârnaţii la uscat o săptămână într-un loc aerisit şi cu un curent de aer constant.
Afumă cârnaţii doar 8 ore la fum iute, apoi şterge-i cu o cârpă muiată în apă călduţă cu oţet, tăvăle,te-i prin făină albă, scutură-i bine şi pune-i din nou la uscat o săptămână.
Trebuie să se scofâlcească maţele cârnaţilor, cârnatul să devină tare şi greu de mestecat pentru cei slabi de măsele, dar este o delicatesă extraordinară, numai pecie numai aromă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu