Sâmbătă şi duminică sunt la un festival deosebit !
Se numeşte
ROADELE TOAMNEI
şi are loc la
MUZEUL SATULUI BĂNĂŢEAN
din TIMIŞOARA
Voi găti "la botul calului", jumări, carne la frisoare cu trei feluri de sosuri (usturoi, smântână, sos picant) şi zacuscă prospătă după o reţetă inedită.
Puteţi să gustaţi şi faimoasa LABĂ DE URS, adică o lipie unsă cu unutură condimentată şi murături asortate.Dar iată una dintre murăturile mele de excepţie a cărei reţetă vi-o dau să o aveţi de trebuinţă. E migăloasă şi ia mult timp, dar merită fiindcă închide în ea rostul şi snaga vieţii.
ARPAGIC PICANT
Pune să clocotească doi litri de must roşu, un pahar de oţet de mere, dafin, cimbru şi boabe de piper şi aruncă în zeama clocotindă două kilograme de arpagic sănătos, să fie numai boabe mari şi sănătoase.
Trei minute să clocotească, pune un capac deasupra şi lasă-l să se odihnească un sfert de ceas.
Scoate arpagicull cu sita, răsfiră-l pe o masă cu planşetă de lemn şi lasă-l să se zvânte puţin.
Acum dacă iei fiecare bob în mână şi îl strângi între degete, o să vezi ce uşor se dezbracă de pieliţa lui, iar el rămâne rozaliu , moale şi parfumat.
Pune arpagicul în borcane, dar nu prea înghesuit ca să nu se strivească şi fierbe o marinată:
Un litru de apă, jumătate de litru de oţet de mere, cinci linguri de miere bună, boabe de piper şi de muştar şi câţiva ardei iuţi spintecaţi în patru.
Toarnă marinata clocotită în borcane, pune rapid capac şi gata.
Dar ca să fii sigur, mai dăle o dată şi prin Bain Marie şi ai un rafinanent de arpagic marinat pentru fripturile iernii.
Spor la treabă !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu