Iar aseară (ba era chiar bine spre noapte) am dat pe internet de o fotografie care m-a ridicat din fotoliu şi m-a aruncat direct în mijlocul bucătăriei.
Vinovată de răzbel o fac pe Ramona Gomboş Torzan, cântăreaţa nostră de la Buziaş cu voce de privighetoare, care a pus în faţa mea fotografia cu
GĂLUŞTE UMPLUTE CU CARTOFI ŞI BRÂNZĂ SĂRATĂ
Cu luciu savant, înghesuite în farfuria lor, găluştele erau stropite cu un sos de roşii deocheat şi am simţit dintr-un început, păcate grele în cerul gurii.Mi-a luat un ceas de vreme şi o jumătate de litru de vin ca să îmi fac o copie fierbinte şi aburindă a farfuriei şi nu a durat decât cinci minute şi cealaltă jumătate de litru, ca să să rad tot.
Şi fiindcă a fost aşa de bună improvizaţia mea, iaca vă dau reţeta ca să probiţi şi voi.
Dar grijă mare: dacă nu aveţi vin din belşug la îndemână, nu garantez nimic !
Pune să fiarbă jumătate de litru de apă, o linguriţă de sare, 200 de mililitri de ulei şi un pachet întreg de unt.
Când apa începe să clocotească, toarnă în ploaie făină albă cernută şi amestecă cu lingura de lemn până ţi se face sub făcăleţ o pastă vârtoasă cu aspect lucios şi care se desprinde de pe vas.
Trage oala de pe foc şi mestecă în continuare până scade temperatura aluatului cam la 60 de grade.
În timp ce amesteci cu o mână, cu celaltă poţi să mai ai grijă de vinul ăla că o să se încălzească în bucătărie , şi e păcat.
Acum e rândul să încorporezi pe rând câte un ou, până se fac şase, dar grijă, nu îl pui pe următorul, până celălalt nu s-a cuprins de tot în aluat.
Şi în timp te ocupi tu de aluat ca să se răcească până ajunge la temperatura mâinii, pui să fiarbă nişte cartofi în coajă, pe care urmează să îi cureţi, să îi striveşti cu furculiţa şi să amesteci în ei brânză rasă pe răzătoarea cu găuri mari, ca să o simţi în umplutură.
Restul e simplu, iei din aluatul răcit, formezi găluşte în podul palmei, pui o lingură de umplutură şi formezi mingiuţe vârtoase pe care le pui să fiarbă în apă cu sare şi puţin chimion.
Când se ridică la suprafaţă, le pui la stors într-o sită, apoi în farfurie şi presari deasupra verdeaţă. Şi dacă ai la îndemână cum am eu, bulion gros, îl amesteci cu câteva linguri de dulceaţă de ardei iute şi îl pui lângă găluste, mai presărând şi fârâmituri de brânză.
Şi nu uita vinul, vinul, că el îi baza !
Un comentariu:
Sunteti grozav!
Oare de ce noaptea vinul si mancarea-i mai buna?In loc sa ni se duca mintea la culcare ,ni se trezeste cheful de trait!
La cat mai multe "insomnii"!
Salutari de la altul cu mainile si gura plina(ca mintea e deja ...)
Gabi
Trimiteți un comentariu