- pentru şase ciobani cătrăniţi că le- furat lupu un berbece -
Se iau toate ale oii
Ceafă grasă cu gât cu tot
Coasta galbenă de seu
Pulpa cu pieliţele ei
Osul spinării cu o ţără karmanadl
Şi tot ce-o măi scăpat din gura lupului
Mai ai nevoie de
Şase cepe mari
Doi morcovii
Patru cinci pipărci cu carnea grasă
O vânătă durdulie
Şi părădaisă cât mai multă
Căpăţâna de usturoi din traista ciobanului
Oloi dospit, în care ai ţinut opt zile, boabe de piper, usuroi mărunţit, sare, busuioc şi măghiran
Dacă le-ai rînduit pe toate, te apuci şi coci legumele pe plită să se facă moi şi să se împle de un suc dulce.
După care le tai toporăşte adică felii mari, iar usturoiul îl laşi aşa copt întreg în chimeşa lui
Şi pui într-o oală de lut un rînd de legume coapte, un rând de bucăţi de carne frecate cu sare şi piper şi alt rând de legume.
Înmoi toată oala cu ulei din belşug, apoi pui capacul deasupr şi dai olul la cuptor sau supt ţăst dacă ai. Şi astă mâncare se face greu şi îndelung şi trebuie să îi cânţi o doină ca să se frăgezească şi să mai bei o răchie şi să stai cu ortacii la givan. Şi când îi oala gata o scoţi la aer şi o destupi şi nu-ţi mai faci grijă să împarţi drept cu ortacul, numai bagi în tine şi bagi şi bagi…
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu