-pentru şase pacienţi scăpaţi de regim-
Cu de trebuinţă ai aşa:
Două limbi de vacă stearpă
Un ardei roşu ca para
O ceapă de apă mare cât pumnul
Trei- patru părădaise coapte cu carnea moale să lase zeamă
Sare, piper, dafin şi cimbru, o lingură de oţet şi o lingură de zahăr
Pui limbile de vacă să fiarbă sănătos, în oala a mare, după care te apuci de sosul lor
Tai mărunt ceapa şi ardeiul şi le căleşti în tuci cu o porţie zdravănă de ulei, că asta va fi toată grăsimea mâncării, fiindcă limba de vacă îi muşchi neted, fără seu.
Când sunt bine pătrunse pui şi bulionul de la părădaisa pe care ai zdrobito bine şi adaugi şi mirodeniile. Sosul trebuie să fiarbă, mai mereu adaugând apă, până pier legumele şi se topesc în tuci. Atunci e vremea să le tragi deoparte şi să te grijeşti de limbile alea care au fiert până s-au înmuiat de tot.
Atunci le curăţăm de pieliţe şi vinişoare, dar cu grijă şi le tăiem felii groase de un deget. Şi feliile astea le dăm prin făină amestecată cu sare şi piper şi le rumenim uşor de tot într-o tigaie cu fund gros ca să nu le prindă para focului.
Iar peste ele, turnăm sosul strecurat prin strecătoarea de ceai şi mai fierbem puţin, după ce am pus şi oţetul şi zahărul.
Sosul o să se lege de la făina rumenită şi o să fie dulce acrişor după cum ne e vrerea, mai adăugând zahăr ori oţet la ochi şi la gust.
Iar limbile astea marinate, merg aşa de bine aşezate pe un pat de cartofi opăriţi sau pe orez înflorit, şi stropite bine cu sos. Şi bolnav să fii, te scoli de pe bolişte şi mai ceri o porţie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu