Cârnatul patrician ca la mama lui
Născut în faimosul local din Bucureştiul vremurilor cu ştaif LA IORDACHE, Patricianul, cârnatul cu must şi pieliţă crocantă, este prin legendă şi prin zicere, tatăl mititelului naţional cu care ne hrănim nu doar burţile ci şi melancolia vremurilor duse.
Aceşti cârna afurisiţi fripţi pe jăratec iute de tizic, se fabricau chiar în local, la botul calului, traşi în maţe ţinute în apă cu oţet de trandafir şi boabe de ienihahar iar anecdota spune că într-o seară plină de muşterii, când s-au teminat maţele, grataragiul a luat mici boţuri de tocătură şi a răsucit cârnăţei fără piele de doar lungimea unui deget şi mai pruftuluindu-i cu niţel mujdei şi boia roşă de ardei bulgăresc, i-a perpelit pe jăratec şi i-a servit chefliilor chercheliţi drept "Patricieni beliţi ".
Produsul a avut succes nemaipomenit, iar patronul, fulgerător şi fericit a înţeles că face economie de trei ori, adică la maţe, la timpul pierdut cu umplerea lor şi la jăratecul economisit, fiindcă micul se frige mai repede ca patricianul.
Şi iată cum acest cârnat faimos, a trecut undeva pe o treaptă de jos în topul bunătăţurilor pe grătar, pe nemeritate zic eu şi de aceea mă simt obligat să îl reconstitui pentru voi, deşi trebuie să recunosc, nu sunt un mare specialist în reţeta lor, asta fiindcă greu şi arareori îmi pot procura carne de vacă aşa cum se cuvine, în schimb sunt un mare fan al lor şi îi halesc pre dânşii cu pofră, duioşie şi smerenie.
Şi acum reţeta:
Carne macră de vită (pulpă) 6 kg.
Piept de vită cu seu 2 kg.
Slănină din căzături de la fasonarea porcului 2 kg
Usturoi pisat cu sare grunjoasă 400 g
Piper râşnit proaspăt 50g.
Cimbru uscat 20g.
Boia dulce 30 g.
Boia iute 20 g.
Coriandru pisat 10 g.
Toate cărnurile se macină prin maşina cu sita de 6 milimetri, se amestecă toate condimentele se frământă bine fără adaos de lichid , se fezandează maiaua pentru o zi şi o noapte la rece, se frământă din nou şi se umplu maţele închipuind cârnăţei lungi de o palmă.
Unşi cu ulei pe pieliţa lor, cârnaţii se mai lasă la fezandat măcar două zile la rece.
Se frig pe jăratec precum mititeii şi se servesc morman, alături cu o pastă preparată din amestecuri de boia dulce şi iute, ulei de măsline, puţin hrean ras şi un strop de oţet din vin.
Şi nu uitaţi, patricianului i se cuvine nu bere plebeie ci un vin roşu de Niculiţel ori de Buzău şi pâine proaspătă, jimblă cu coltuc resfirat !
7 comentarii:
Vreau si eu, macar o bucatica...asa de gust! :)
Victoria, ai reţeta- apucă-te de treabă o să ai atâtea bucăţele că poţi să îmi trimiţi şi mie !
Maine ma apuc de treaba.o sa aflati rezultatul pe saptamana viitoare.andrei... Ploiesti
Cat se framanta carnea?o ora,pauza 30min,apoi 30min-pauza 15min si la final inca 15min,dupa care se umplu matele.zic bine UICO?
Am facut carnatii si azi am avut musafiri.i-am fript pe gratar si...surpriza!S-AU BATUT pe ei.au facut senzatie.super reteta.o recomand tuturor.
Onorabile!
Reteta presupune ”o zi si o noapte la rece”, apoi ”se mai lasă la fezandat macar doua zile la rece”. Totusi, La Iordache ”se fabricau chiar în local, la botul calului”. Iar cand ”s-au terminat matele, grataragiula a luat mici boturi de tocatura si a rasucit carnatei fara piele...”
Reteta, nu zic, e misto, are sens si abia astept sa o incerc. Legenda cu micii, insa, din pacate, este trasa de par. Mici - carnati fara piele adica - gasesti in tot Caucazul, desi aromele si chiar gusturile sunt usor diferite: ACOLO, condimentele care se vand AICI la gram, au pret la kilo-gram și se folosesc altminteri!
Inca o reteta excelenta, de carnati. Sepot lasa la uscat, nu prea mult si se mananca crud uscati la orice masa ca aperitiv. Se pot afuma si manca imediat dupa afumare si nitica uscare. MMMMMM... FOARTE, ULTRA, EXTRA DELICIOSI
Trimiteți un comentariu