Şi vorbind despre
urzici şi fiindcă vine timpul lor, hai să le gătim astăzi să ne îmbunăm
sufletele şi să ne repunem sângele în mişcare.
Zeamă tărănească
de urzici.
Căleşte în oală o
ceapă, un morcov, un păstârnac câţiva căţei de usturoi, toate tăiate mărunt. Şi
dacă au început să prindă rumeneală, aruncă acolo urzicile (cât mai multe) bine
alese şi limpezite în trei ape. Şi toarnă apă clocotită, drege cu sare şi piper
şi lasă să fiarbă un sfert de ceas. Acum mai dă-i acestei fierturi un obraz de
bulion şi toarnă şi un mujdei strecurat. Cini minute de clocot şi ai zeama gata
să o dumici cu mămăligă rece, ori ca la domni să pui deasupra crutoane de
franzelă albă prăjite în unt. Şi mai poţi amesteca sfărâmituri de ou fiert care
o rafinează.
Chiftele de
urzici.
Fierbe urzicile
curăţate fără nimic altceva, apoi stoarce-le bine de tot, iar zeama să nu o
arunci. E bună să se spele pe cap femeile ca să li se reîmplinească frumoasă
coafura şi cosiţele, iar bărbaţii să o bea dreasă cu sare, piper şi ardei iute,
ca să se facă tari criţă.
Iar urzicile
stoarse şi răcite vin tocate pe planşetă până se fac pastă.
Şi cam la o
jumătate de kilogram de pastă din aceasta, adaugă trei ouă, o felie de pâine
înmuiată în lapte, două cepe mari călite şi scurse de grăsime, piper, sare,
boia şi iaca-tă ai un aluat din care formezi şi frigi chiftele ca pe cele din
carne. Sunt miraculos de bune şi niciodată nu ai îndeajuns de multe pe masă.
Poţi lângă ele să aşezi cartofi prăjiţi şi sos de usturoi, ori un piure cu sos
de roşii sau după moda rusească sfeclă fiartă, fierbinte, tăiată fâşii cu hrean
ras deasupra şi o lingură de smântână.
Dacă te hotărăşti
să le faci pe aceste chiftele ca pe un fel de pârjoale, adăugând în tocătură şi
morcov ras şi un cartof, le frigi o dată dându-le forma mai mare, ca o palmă de
om, şi după ce s-au răcit ele bine de tot le mai frigi o dată, de data asta
date prin făină albă , ou şi pesmet.Şi o să ai urzici pane la fel de bune ba
chiar mai bune, superbune, miraculos de bune.
Dar felul meu
preferat primăvara este un sufleu de urzici pe care l-am inventat prin simpatie
cu cel de spanac.
Fierbe separat
cartofi în coajă şi urzici.
Şi într-o tavă
unsă cu unt, aşază un rând de cartofi şi presară deasupra sare, piper şi mărar
tocat.
Urzicile să le
storci să le toci mărunt iar apoi să le amesteci cu smântână, sare, piper şi
boia şi să pui un strat gros peste cartofi. Mai pune un strat de cartofi, încă
unul de urzici şi încheie cu cartofi. Deasupra toarnă smântână din belşug şi
dă-i tava la cuptor la foc iute jumătate de ceas. Şi acum trebuie să îi faci un
obraz de final. Rade cşcaval deasupra şi mai lasă la cuptor încă ceva timp până
prinde caşcavalul a se topi şi se face pojghiţă castanie.
4 comentarii:
Duminica ma duc la piata dupa urzici!
Draga Uica te rog sa scri si o reteta cu limbi de rata.Nu am gasit pe internet.Oare in bucataria chinezeasca as putea gasi vreo reteta? Multam fain anticipat.
thank for the information,
http://goo.gl/hi5xK
Aici merge și mai bine cântecul ăsta :)))
Primăvara-i mama noastră / cresc urzîșile pe coastă / Vin țîgani să le culeagă / Să le baje, să le fiarbă http://www.trilulilu.ro/muzica-diverse/george-adam-sivu-golban-primavara-i-mama-noastra
Trimiteți un comentariu