2.21.2013

Urzici- avanpremiera



Şi vorbind despre urzici şi fiindcă vine timpul lor, hai să le gătim astăzi să ne îmbunăm sufletele şi să ne repunem sângele în mişcare.

 Zeamă tărănească de urzici.
Căleşte în oală o ceapă, un morcov, un păstârnac câţiva căţei de usturoi, toate tăiate mărunt. Şi dacă au început să prindă rumeneală, aruncă acolo urzicile (cât mai multe) bine alese şi limpezite în trei ape. Şi toarnă apă clocotită, drege cu sare şi piper şi lasă să fiarbă un sfert de ceas. Acum mai dă-i acestei fierturi un obraz de bulion şi toarnă şi un mujdei strecurat. Cini minute de clocot şi ai zeama gata să o dumici cu mămăligă rece, ori ca la domni să pui deasupra crutoane de franzelă albă prăjite în unt. Şi mai poţi amesteca sfărâmituri de ou fiert care o rafinează.

Chiftele de urzici.
Fierbe urzicile curăţate fără nimic altceva, apoi stoarce-le bine de tot, iar zeama să nu o arunci. E bună să se spele pe cap femeile ca să li se reîmplinească frumoasă coafura şi cosiţele, iar bărbaţii să o bea dreasă cu sare, piper şi ardei iute, ca să se facă tari criţă.
Iar urzicile stoarse şi răcite vin tocate pe planşetă până se fac pastă.
Şi cam la o jumătate de kilogram de pastă din aceasta, adaugă trei ouă, o felie de pâine înmuiată în lapte, două cepe mari călite şi scurse de grăsime, piper, sare, boia şi iaca-tă ai un aluat din care formezi şi frigi chiftele ca pe cele din carne. Sunt miraculos de bune şi niciodată nu ai îndeajuns de multe pe masă. Poţi lângă ele să aşezi cartofi prăjiţi şi sos de usturoi, ori un piure cu sos de roşii sau după moda rusească sfeclă fiartă, fierbinte, tăiată fâşii cu hrean ras deasupra şi o lingură de smântână.
Dacă te hotărăşti să le faci pe aceste chiftele ca pe un fel de pârjoale, adăugând în tocătură şi morcov ras şi un cartof, le frigi o dată dându-le forma mai mare, ca o palmă de om, şi după ce s-au răcit ele bine de tot le mai frigi o dată, de data asta date prin făină albă , ou şi pesmet.Şi o să ai urzici pane la fel de bune ba chiar mai bune, superbune, miraculos de bune.

Dar felul meu preferat primăvara este un sufleu de urzici pe care l-am inventat prin simpatie cu cel de spanac.
Fierbe separat cartofi în coajă şi urzici.
Şi într-o tavă unsă cu unt, aşază un rând de cartofi şi presară deasupra sare, piper şi mărar tocat.
Urzicile să le storci să le toci mărunt iar apoi să le amesteci cu smântână, sare, piper şi boia şi să pui un strat gros peste cartofi. Mai pune un strat de cartofi, încă unul de urzici şi încheie cu cartofi. Deasupra toarnă smântână din belşug şi dă-i tava la cuptor la foc iute jumătate de ceas. Şi acum trebuie să îi faci un obraz de final. Rade cşcaval deasupra şi mai lasă la cuptor încă ceva timp până prinde caşcavalul a se topi şi se face pojghiţă castanie.

4 comentarii:

Unknown spunea...

Duminica ma duc la piata dupa urzici!
Draga Uica te rog sa scri si o reteta cu limbi de rata.Nu am gasit pe internet.Oare in bucataria chinezeasca as putea gasi vreo reteta? Multam fain anticipat.

obat kanker tulang alami spunea...

thank for the information,
http://goo.gl/hi5xK

Catalin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Catalin spunea...

Aici merge și mai bine cântecul ăsta :)))
Primăvara-i mama noastră / cresc urzîșile pe coastă / Vin țîgani să le culeagă / Să le baje, să le fiarbă http://www.trilulilu.ro/muzica-diverse/george-adam-sivu-golban-primavara-i-mama-noastra