2.20.2013

Ceapă de trei ori


Omul iese din iarnă cu o carenţă mare de vitamine şi calciu. Oarecum slăbit, trupul are tot felul de pofte culinare şi cerşeşte alimente proaspete şi substanţă vie din belşug.
Aşa că astăzi o să preparăm trei reţete care ne pregătesc organismul pentru marele asalt al primăverii:

CEAPĂ UMPLUTĂ CU… CEAPĂ

Luăm 6 cepe mari (cele mai mari) şi curăţate de foile lor, le opărim uşurel în apă cu sare, oţet şi zahăr. Scopul acestei operaţii este de a le înmuia pentru a se lăsa uşor fasonate, precum şi să mai tăiem din iuţeala lor specifică.
Acum, dacă s-au răcit, tăiem deasupra un capac (ca la roşiile umplute) şi scobim trupul cepelor pentru a face din ele nişte cupe încăpătoare.
Ceapa rămasă de la scobit, se toacă mărunt şi vine trasă la tigaie cu puţin unt amestecat cu o lingură de ulei.
Asezonăm această călitură cu sare, piper şi boia, adăugăm doar un strop de smântână şi înăbuşim puţin.
Cu această maia umplem cupele de ceapă, le mai ungem puţin cu unt şi la aşezăm într-o tavă cu puţin lichid, fie apă, fie un vin alb sec. Dar mai bine vin fiindcă ceapa e o legumă nobilă.
Şi tava să stea în cuptor până cepele se rumenesc frumos şi au aromă de friptură falsă.
Şi le scoatem pe farfurie presărate din belşug cu pătrunjel verde, alături de mămăligă fierbinte şi nişte ochiuri de ouă. Mai adăugăm unt şi pregătim pentru după, o stacană mare cu bere rece cu guler. Că fără bere, nu se poate.

MĂSLINE CU PRAZ

Luăm două tulpini de praz de la Market şi le tăiem în bastoane de 10 centimetri. Aceste bucăţi fragede vin opărite doar zece secunde în apă clocotită cu sare, apoi se pun la răcit în apă rece, amestecată cu gheaţă.
Şi după ce le-aţi stors bine de lichid, şi le-aţi uscat într-un şervet de in, să le prăjiţi în tigaie cu ulei de măsline, pudrându-le cu sare, piper şi doar un praf de cimbru. Dacă au prins puţin obraz ruginiu, adăugaţi în tigaie doi pumni de măsline din care aţi scos sâmburii, câteva cubuleţe de costiţă afumată, un ardei gras tăiat fâşiuţe şi mai prăjiţi puţin. Când ardeiul gras a prins să se înmoaie stingeţi compoziţia din tigaie cu câteva linguri de bulion diluat cu vin roşu dulce mai puneţi un cubuleţ mic de unt şi lăsaţi sosul să se reducă, dar nu prea mult.
La sfârşit presăraţi mult pătrunjel verde şi serviţi în farfurie cu o garnitură de spaghete ori macaroane. Merge şi orezul la această mâncare, şi chiar un piure fin de cartofi, frământat cu mult unt. La sfârşit, obligatoriu un pahar de vin roşu. Fiindcă după aşa mâncare, apa chioară nu are nici o noimă.

SALATĂ DE CEAPĂ

Luaţi câteva cepe mari, întregi şi aruncaţi-le într-un vas cu apă clocotită. După trei minute, le scoateţi şi le aşezaţi să se scurgă şi să se răcească.
Îndepărtaţi foile care se vor scoate foarte uşor şi tăiaţi cepele în rondele.
Amestecaţi rondelele de ceapă cu rondele de praz proaspăt, şi deasupra turnaţi un sos făcut după cum urmează:
Două linguri de ulei, două linguri de oţet de mere, două linguri de muştar, două linguri de apă minerală, sucul de la o jumătate de lămâie mică, sare, piper, o linguriţă de zahăr.
Amestecaţi salata, mai presăraţi deasupra verdeaţă tocată şi serviţi cu pâine proaspătă. Lângă puteţi să aveţi un fileu de peşte afumat şi un păhărel de răchie. Iar la urmă apă, că vinul se potriveşte ca nuca în perete.

Un comentariu:

Anonim spunea...

stimate domn,
la salata de ceapa, aruncam cepele intregi fara sa le curatam de cojile uscate?