Omul iese din
iarnă cu o carenţă mare de vitamine şi calciu. Oarecum slăbit, trupul are tot
felul de pofte culinare şi cerşeşte alimente proaspete şi substanţă vie din
belşug.
Aşa că astăzi o
să preparăm trei reţete care ne pregătesc organismul pentru marele asalt al
primăverii:
CEAPĂ UMPLUTĂ CU… CEAPĂ
Luăm 6 cepe mari
(cele mai mari) şi curăţate de foile lor, le opărim uşurel în apă cu sare, oţet
şi zahăr. Scopul acestei operaţii este de a le înmuia pentru a se lăsa uşor
fasonate, precum şi să mai tăiem din iuţeala lor specifică.
Acum, dacă s-au
răcit, tăiem deasupra un capac (ca la roşiile umplute) şi scobim trupul cepelor
pentru a face din ele nişte cupe încăpătoare.
Ceapa rămasă de
la scobit, se toacă mărunt şi vine trasă la tigaie cu puţin unt amestecat cu o
lingură de ulei.
Asezonăm această
călitură cu sare, piper şi boia, adăugăm doar un strop de smântână şi înăbuşim
puţin.
Cu această maia
umplem cupele de ceapă, le mai ungem puţin cu unt şi la aşezăm într-o tavă cu
puţin lichid, fie apă, fie un vin alb sec. Dar mai bine vin fiindcă ceapa e o
legumă nobilă.
Şi tava să stea
în cuptor până cepele se rumenesc frumos şi au aromă de friptură falsă.
Şi le scoatem pe
farfurie presărate din belşug cu pătrunjel verde, alături de mămăligă fierbinte
şi nişte ochiuri de ouă. Mai adăugăm unt şi pregătim pentru după, o stacană
mare cu bere rece cu guler. Că fără bere, nu se poate.
MĂSLINE CU PRAZ
Luăm două tulpini
de praz de la Market şi le tăiem în bastoane de 10 centimetri. Aceste bucăţi
fragede vin opărite doar zece secunde în apă clocotită cu sare, apoi se pun la
răcit în apă rece, amestecată cu gheaţă.
Şi după ce le-aţi
stors bine de lichid, şi le-aţi uscat într-un şervet de in, să le prăjiţi în
tigaie cu ulei de măsline, pudrându-le cu sare, piper şi doar un praf de
cimbru. Dacă au prins puţin obraz ruginiu, adăugaţi în tigaie doi pumni de
măsline din care aţi scos sâmburii, câteva cubuleţe de costiţă afumată, un
ardei gras tăiat fâşiuţe şi mai prăjiţi puţin. Când ardeiul gras a prins să se
înmoaie stingeţi compoziţia din tigaie cu câteva linguri de bulion diluat cu
vin roşu dulce mai puneţi un cubuleţ mic de unt şi lăsaţi sosul să se reducă, dar
nu prea mult.
La sfârşit
presăraţi mult pătrunjel verde şi serviţi în farfurie cu o garnitură de
spaghete ori macaroane. Merge şi orezul la această mâncare, şi chiar un piure
fin de cartofi, frământat cu mult unt. La sfârşit, obligatoriu un pahar de vin
roşu. Fiindcă după aşa mâncare, apa chioară nu are nici o noimă.
SALATĂ DE CEAPĂ
Luaţi câteva cepe
mari, întregi şi aruncaţi-le într-un vas cu apă clocotită. După trei minute, le
scoateţi şi le aşezaţi să se scurgă şi să se răcească.
Îndepărtaţi foile
care se vor scoate foarte uşor şi tăiaţi cepele în rondele.
Amestecaţi
rondelele de ceapă cu rondele de praz proaspăt, şi deasupra turnaţi un sos
făcut după cum urmează:
Două linguri de
ulei, două linguri de oţet de mere, două linguri de muştar, două linguri de apă
minerală, sucul de la o jumătate de lămâie mică, sare, piper, o linguriţă de
zahăr.
Amestecaţi
salata, mai presăraţi deasupra verdeaţă tocată şi serviţi cu pâine proaspătă.
Lângă puteţi să aveţi un fileu de peşte afumat şi un păhărel de răchie. Iar la
urmă apă, că vinul se potriveşte ca nuca în perete.
Un comentariu:
stimate domn,
la salata de ceapa, aruncam cepele intregi fara sa le curatam de cojile uscate?
Trimiteți un comentariu