8.12.2012

Chef în postul Sfintei Mării

Prin împrejurare de concediu, mi-au venit sâmbătă în vizită, cumnaţii. Nemţiaca s-a pupat cu fraţii ei, cu Nuţi cumnata şi cu nepoata Flori şi apoi a scos de la baci vin, răchie şi bere.
Iar mie mi-a făcut semn, ce mai stai, hai să tratăm musafirii aşa cum se cade, pune şi fă de mâncare că îs oamenii flămânzi de pe drum.
Şi eu, cu frică de cele sfinte şi ştiindu-mă în postul Sfintei Mării, am pus să fierb o oală de supă de legume, cinstită şi cuminte, aşa cum se cuvine:
Şi vă dau şi vouă reţeta, fiindcă e mai mult o ciudăţenie şi o încropeală, care merge iute de tot, nu e scumpă şi oarecum bună la gust. Hai, că sunt prea modest, adevărul e că iese o supă de excep
ţie dacă umaţi reţeta pas cu pas:
Puneţi să fiarbă într-o oală trei morcovi, un pătrunjel rădăcină, un păstârnac, o ceapă întreagă şi două mâini de fasole verde. Mai adăugaţi un buchet de ţelină unul de pătrunjel, trei foi de dafin o crenguţă de cimbru verde şi o linguriţă de boabe de piper. Sare doar o idee şi la fel o idee de zahăr. Apă, doar doi litri şi focul moale, să fiarbă oala în clocot uşor, jumătate de ceas.
Între timp, faceţi din roşii proaspete doi litri de bulion cu maşinuţa cu manivelă, chit că e obositor şi antideluvian, dar bulionulş de maşinuţă, nu ştiu de ce, iese mai bun decât cel de blender şi strecurătoare. Şi acum dacă s-au fiert legumele, făceţi-le piure (cu blenderul că maşinuţa nu se pricepe) mai adăugaţi la ele doi litri din zeama în care au fiert, doi litri de bulion crud, puneţi să fiarbă şi lăsaţi doar să dea un clocot cât să se facă spună de la bulion deasupra oalei. E momentul să puneţi o jumătate de pachet de tăiţei rafinaţi de supă care au fost clocotiţi uşor seoparat în apă cu sare, să potriviţi gustul final al zemei, cu piper, sare piţin busuioc verde şi mult pătrunjel tocat.
Aşa arăta castronul şi mă uitam cu îndoială în bliduţ, să văd dacă nu m-or înjura cumnaţii pe supt musteţi.
Dar aşa de bună mi-a ieşit zeama că parcă nu îmi venea să o mai împart cu ei. Şi vă spun secretul cel mare al supei acesteia: Am folosit numai legume proaspete culese de la mine din grădină. Bio, eco, stropite cu sudoare şi îngrijite cu dragoste.
Dar între timp, păgânii de cumnaţi ai mei, au făcut foc în grătarul Barbecoock şi au fript iute nişte legume exotice, după cum vedeţi în imagine.


Nu-i nimic, o să îi ierte Dumnezeu şi Fecioara Maria, că sunt băieţi de zahăr şi de pomină!!! Parcă mi-ar fi fraţi, iar nu cumnaţi...

Dar ca la orice chef care se respectă, am avut şi nemulţumiţi: motanul Mutulică şi căţeluşa Biba care nu şi-au primit porţia decât la sfârşit .

2 comentarii:

Anonim spunea...

Asa zupa sa mininci in fiecare zi,multumesc pentru reteta.

Lubita Iancu spunea...

1Supa ca supa dar gratarelul...
mi-ai facut pofta de supa ca tare stii sa faci pofta pe la lume!!!
sanatate si o saptamana usoara!!