9.24.2017

Zupa fermecată a lui Uica Mihai

Cetind o postare a precinului Mircea Groza de la Zalău, Zupă de carne, m-a prins mistuitoarea poftă de o zupă ca în banat şi în crucea dimineţii am pus oala (de fapt un oloi de cinşpe litre) să fiarbă molcom că aşa trebe zama asta să fie trebăluită, numai la foc mic, cetişor- cetişor, ca să nu se tulbure şi să nu piardă gusturile cele bune.
Mai întâi aleg patru morcovi mari pe care nu îi curăţ de coajă ci doar îi spăl frecaţi cu buretele iară morcovii aceşteia, alături de două rădăcini de pătrunjel, una de păstârnac şi o ţelină tăiată în opt, la fel lăsate în coaja lor şi întregi, le pun în cruce pe fundul oalei drept temelie. Şi peste ele aşez o scăriţă de porc proaspătă, două aripi de curcan, un sfert de găină bătrână, jumătate dintr-un rasol de vacă şi mai un os cu măduvă, câta piept de gâscă şi două pulpe de raţă. O linguriţă vârfuită de piper boabe, o foaie de dafin două linguri de sare, apă cât să stea deasupra cărunrilor de două degete şi pe foc cu capac deasupra trei ceasuri, numai focul potrivit să susure oala şi să nu dea clocote mari. Spre sfârşit adaug câteva foi de ceapă şi mai las să fiarbă ca să prindă culoare.
Când curge măduva din osul de vită, strecor fiertura cetişor prin sită iar cărunrile le mănânc la botu calului, fierbinţi cu hrean. Bine înţeles fac parte cinstită şi căţelei Biba şi mâţoilor Juju şi Fifi.
Nevastă- mea îşi alege osul cu măduvă şi scăriţa de porc iar legumele le ţin să le fac cu maioneză şi piept de gâscă un fel de salată.
Acuma despre zeama strecurată în care să nu uiţi cumva foaia de dafin:
E o supă clară concentrată pe care poţi să o farmeci cu găluşte de gris, cu tăiţei de casă, cu şpeţele daţi pe răzătoare, mai dregând- o cu pătrunjel verde, şi niţel piper măcinat.
Trei castroane am sorbit ca hulpavul ca să am putere să mă aşez la tastatură pentru postarea asta şi mulţam lu Dumnezeu că mă ţin încă baierele să gătesc, să mănânc şi să scriu.
Şi vă doresc şi vouă la fel !!!

2 comentarii:

Anonim spunea...

fain...

Anonim spunea...

Uffff! Eu nu mai pot.