9.28.2017

Zacuscă specială

Asta a fost acum trei ani, la Buziaş, la Festivalul Papricaşului. 1.800 de kilograme de legume tzransformate în 600 de kilograme de zacuscă. Ardei, gogoşar, ceapă, vinete, bulion.
De atunci fierb la ceaun în fiecare toamnă şi  căpăcesc borcane fără număfărănumărfărănumăr. Cam trei mii de bucăţi.
Şi ca să vă bag în priză, vă dau pe repede înainte o reţetă mai specială ca să vă bateţi capul.
Dă- i pe răzătoare 3 kile de ceapă şi las-o la stors patru ore să nu mai rămână în ea pic de zeamă.
Tot aşa să faci cu cinci kile de gogoşar şi cinci kile de ardei kapia.
Mai rade şi cinci kile de mere idem.
Acum coace pe plită cinsprezece kile de vinete, curăţă- le toacă- le şi lasă- le şi pe ele la stors cinci ore.
Schepsisul este să îţi rămână numai pulpa legumelor fără pic de lichid.
Iar zemurile rămase le clocoteşti dimpreună mai adăugând ţelină, pătrunjel, morcov ras şi le pui în borcane ca să ai pentru încropit ciorbe apelpisite.
Dacă n-ai ceaun mare cu fund groas, fură unul ori ia- l împrumut de la vecina cu ochi adumbriţi.
Căleşte ceapa şi merele dimpreună, într-un litru şi jumătate de ulei, adaugă ardeioasele, dă-i cu sare şi piper măcinat, într-o tigăiţă să ai înfierbântate  trei linguri de boabe de piper, una de chimen şi una de boabe de coriandru. Adaugă- le în zacuscă.
Mai pune crenguţe de cimbru vreo două, zece foi de dafin, un pahar de vin alb dulce şi când începe să clocotească ceaunul rămâi de strajă lângă el un ceas încheiat amestecând cu osârdie.
Adaugă acum vinetele şi mai o jumătate de ceas osteneşte cu linguroiul cel de lemn. Acuma adaugă trei litri de bulion gros şi dulce la gust, un păhărel de oţet de mere şi gata.
Mai fierbi la ceaun o jumătate de ceas şi când îţi iese uleiul deasupra fierturii să ai borcanele pregătite pentru căpăcit.
Ce mare filozofie, le mai dai la bain marie o dată şi ai zacuscă peste iarnă.

Niciun comentariu: