9.10.2017

Gâscă îndopată

Trăiesc o duminică înţepenită, scoasă din fuiorul ei, pentru că buzumeneala celor două zile de rugă la Buziaş m- a scos din trocile mele şi acum stau pe gânduri şi cujet, ce scurte s-au făcut ceasurile, zilele, săptămânile şi anii, parcă s- a strâmtat timpul şi nu mai poţi să îl îmbraci ca pe o cămaşă.
Parcă ieri era primăvară şi se făcea de Paşte, cu ouă roşii şi miel la cuptor, şi iaca se face de toamnă cu ruginiu în platani şi gâşte îndopate cu boabă de strugure şi miez de nucă pârpălită pe pat de varză drupeşă şi ardei roşu firoscos.
Şi parcă ieri îmi mijea mustaţa şi mă bărbieream întâia-ş dată şi acuma numa ce am tâmplele albe şi laba gâştii în colţul ochilor, că tot vorbim de gâscă îndopată.
Şi că pomenirăm aşa de minunea asta, iacă vă învăţ cum să aşterneţi una săftoasă pe masa de duminică.
Şi o să vedeţi că timpul se lărgeşte la loc şi o să vă încapă iară, în mânecile lui.

Gâscă îndopată la cuptor

Că să îţi iasă la meserie gâsca asta, ai două căi de urmat:
Fie tai, cureţi şi rânduieşti repede gâsca pentru fript, să nu dureze mai mult de jumătate de ceas altfel i se împietreşte carnea şi iese friptura iască şi cu gust de carton gofrat...
Fie tai gâsca pe îndelete, o opăreştijumuleştipârpăleşti fără grabă şi în tihnă, iar mai apoi o freci cu sare peste tot şi pe dinăuntru şi pe dinafară, o înveleşti în două rânduri de prosoape curate ori în pânzărie de in şi aşezată pe o tavă o laşi două zile la fezandat în cămară, la întunerec şi temperatură constantă....
Şi dacă ai gâsca pregătită, iei măruntaiele ei, ficat, rânză, inimă, le clocoteşti un sfert de ceas în apă cu sare, dafin şi boabe de piper, la tai bucăţi şi le căleşti dimpreună cu ceapă tăiată solzişori, ardei capia mărunţit, pătrunjel verde la urmă şi nu îţi rămâne decât în călitura asta uşor răcită să amesteci miejii de nucă traşi la tigăiţă şi striviţi cu sucitorul pe planşeta de tăieţei, boabele de strugure Otel, cu boaba măruntă, neagră şi împarfumată, să mai dregi cu sare, piper, nucuşoară şi cimbru, apoi umpli gâsca pe sub coşul pieptului, o coşi cu şfară înmuiată în vin şi o aşezi în tavă.
Mă gândesc ce am uitat să îţi spun: vezi că la târtiţa gâştii o să găseşti untură galbenă pe care o tai şi o topeşti în tuci iară în grăsimea asta înmulţită cu ulei, căleşti varza dulce tăiată fideluţă, amestecată cu făşii de ardei Kapia şi ardei bulgăresc şi pe patul ăsta auriu şi îmbietor aşterni gâsca îndopată.
Stropeşti cu vin alb sec, adaugi boabe de piper, crenguţe de cimbru, dafin, mai adaugi niscaiva apă călduţă şi potriveşti cuptorul cam la 170 de grade.
Trei ceasuri să stea gâsca acolo întoarsă de două ori de pe o parte pe alta şi gata.
Nu te mai învăţ cum se mănâncă pentru că doarece şi fiindcă, ar fi prea din cale-afară !!!

Niciun comentariu: