Hai să lăsăm poveştile pe ziua de astăzi, ce atâta Popeye, ce atâta fier şi elemente nutritive, spanacul bine gătit e de- a dreptul gustos şi pare fermecat.
Deci să te duci la piaţă dragă gospodinule (dacă n-ai o grădină de legume cum am eu) şi să cumperi un kilogram de spanac.
Şi bine spălat şi curăţat de părţile înegrite ori ruginite, să îl pui să fiarbă numai trei minute în apă cu sare. Grijă, focul să fie potrivit iar oala să aibe capac.
Şi după cele trei minute, să stingi focul şi să laşi încă trei minute oala cu capac să asude spanacul şi să se înmoaie perfect.
Stoarce-l printr-o strecurătoare fără să îl presezi, apoi toacă- l grosier pe planşetă cu cuţitul şi gata, ai materia primă pentru reţetele care urmează.
Să nu uit, zeama în care a fiert spanacul trebuie păstrată, acolo sunt toate substanţele minerale de care vorbesc doctorii şi ne va fi de folos la urmă.
Colţunaşi umpluţi cu spanac
Frământă un aluat din 400g de făină albă, 4 ouă, 4 linguri de ulei, 4 linguri de lapte fiert şi răcit, 10 grame de drojdie şi o linguriţă de sare. Tehnica este cea a aluatului de tăiţei, frămânţi până ai un aluat vârtos, destul de dur dar elastic, iar încheieturile îţi plesnesc de durere. Şi înfăşori aluatul într- un prosop de in umezit şi bine stors şi îl laşi în frigider să zacă jumătate de ceas.
Apoi întinzi pe planşetă cu sucitorul o foaie mare, groasă de doi, maximum trei milimetri şi cu un pahar mare, decupezi cerculeţe identice care sub mâna ta pricepută, devin colţunaşi.
Iar umplutura lor se face astfel: Tai julien două tulpini de ceapă verde sau ceva praz, îl căleşti în ulei, adaugi spanacul şi asezonezi cu sare şi piper. Amestecă tot timpul compoziţia şi lasă să se călească la foc iute până simţi că nu mai rămâne nici un strop de zeamă în ea.
E timpul să o tragi la o parte şi amestecând încontinuu, să o răceşti până la 50- 60 de grade.
Acum adaugă un ou crud, mai amestecă bine şi gata.
Iei cercurile de aluat în mijlocul fiecăruia pui o linguriţă de tocătură, formezi colţunaşii îndoind aluatul şi cu ajutorul unei furculiţe, îi închizi presând marginile cu dinţii furculiţei.
Urmează ca în apa în care a fiert spanacul, să pui colţunaşii să fiarbă la foc moale, ca să nu se spargă şi să îi laşi după ce ridică la suprafaţă, să mai fiarbă încă 2-3 minute.
Şi scoşi din zeamă, aşa fierbinţi, îi îmbăiezi cu unt, razi brânză deasupra şi înfuleci până la loc comanda.
Simplu, nu? Şi buuuuun !!!
Ciuperci umplute cu spanac
Spancul fiert şi tocat, vine prăjit la tigaie dimpreună cu praz tocat, ardei gras la fel de tocat, costiţă afumată cubuleţe, cârnaţi scoşi din untură , totul asezonat cu cimbru, sare şi piper.
Iar ciupercile care trebuie să aibe pălării mari şi carne fragedă, vin umplute cu călitura de spanac, decorate cu rondele de cârnaţi, unse cu unt , puse în tavă şi date la cuptor. Focul să fie iute, la puterea maximă a cuptorului iar timpul scurt, ciupercile doar să prindă crustă rumenă iar umplutura să înceapă să sfârâie.
Şi nu mai trebuie decât să aşezi ciupercile în farfurie, să le mai îmbraci în unt şi lângă ele să ai smântână şi o salată de sezon din salată verde, ceapă verde şi ridichi. Halal !
Acum constaţi că ţi-au mai rămas: zeama în care a fiert spanacul şi colţunaşii, margini de aluat de unde ai decupat rondelele precum spanac fiert şi tocat.
Aşa că, fă următoarele:
Supă de spanac
În zeama rămasă de la spanac, mai adaugă un sfert de cantitate de supă simplă din rădăcinoase fierte, apoi din aluatul rămas rupe cu mâna (între degete) bucăţele mici cât bobul de cireaşă şi pune- le să fiarbă în supă. Adaugă în fiertură şi două - trei linguri de sos de soia, o linguriţă de pastă de ardei şi o lingură- două de bulion. Dă-i tărie supei tale cu un ardei iute, adaugă din belşug pătrunjel proaspăt şi ai o supă pe cinste, Supă Popey de bătut Bluto.
Spanacul rămas, trage-l la tigaie cu tot felul de resturi de afumătură, picioruşele ciupercilor pe care le-ai gătit mai devreme, adaugă spre sfârşit puţin unt, câteva linguri de smântână, puţin mujdei de usturoi şi mai dă-i gust cu o foaie de dafin.
E bun să îl serveşti fierbinte pe felii de pâine cu rondele de ou fiert şi roşii deasupra.
Iaca, spanac pe toată linia !!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu