1.13.2016

Tocană de oaie

Pierdută de turma ei, o mioară de trei ani, și-a prins piciorul într-o capcană așezată de un braconier nemernic pentru vulpi, în pădurea Ezerișului. Și sfârtecată până la os fiind, stăpânul ei nu a avut altceva a face, decât să o atârne în cuier, să îi ia viața și să o împartă pentru gătitul familiei.
Și find eu prieten cu el ca și din familie, nu am refuzat un sfert din oaie ca să mai schimb meniul și să transform măcar în felul acesta năcazul în îndestulare.
Oaia, crescută cu drag și multă băgare de seamă, s-a dovedit grasă, cu seu mult și carne împarfumată, să îți lase gura apă numai când o vezi și îi simți mirosul puternic. Am avut prima dată gândul ușuratec să bag sfertul de oaie întreg în cuptor și să fac o friptură mai mult haiducească decât bucătăricească, dar mi-am adus aminte de cum mâncam tocană de oaie pe la Strehaia, așa cum o încropesc oltenii, așa că am făcut carnea pe din două și gâtul, bucata de piept și coastele cu tot cu coletul subțirel, le-am prefăcut la ceaun într/o tocăniță bogată, deasă, păstrând numai spata pentru tavă și cuptor.
Și acum, ca să nu mă simt chiar vinovat alături de blestemăția de braconier, vă dau rețeta ceaunului acesta încropit.
Taie carnea în bucăți potrivite și pune-o să fiarbă într-un ceaun numai cu sare, boabe de piper și coriandru (din acesta mai puțin, zece bobițe ajungând) și ceva dafin. Dafinul alungă mirosul puternic de oaie și ajută și la frăgezirea cărnii, fiind uneori oaia din rasa Țigaie ațoasă și cam fadă. Apă, cât să acopere carnea, las-o să fiarbă mai mult de un ceas, apoi adaugă zece cepe întregi numai curățate de coajă și într-una din ele înfige și cinci cuișoare.
Și să mai boloborosească ceaunul până se încropește carnea și poate fi smulsă de pe oase fără chin și fără  osteneală.
Așa că toată carnea aleasă se lasă la odihnit, și între timp pui să se călească într- o raină încăpătoare de fontă, ceapa fiartă strivită pe tocător cu lama cuțitului, morovi tăiați toporăște, câțiva ardei kapia scoși din congelator, un pătrunjel rădăcină și dacă ai, puțin ghimbir ras.
Cum prind legumele luciu, le stingi cu două polonice din zeama în care a fiert oaia, mai adaugi apă în clocot, puțin vin alb sec și pui bucățile de carne să fiarbă dimpreună. Ai vreme să pregătești o poală de cartofi tăiați în opt și să îi arunci și pe ei în oală, apoi nu mai rămâne decât să potrivești gustul cu sare, piper și ardei iute și să dai la masă în blid pântecos cu pâine proaspătă.
Și v-aș învăța că la tocana asta trebuie neapărat să ai și un zăibărel din acela sprințar de la Băilești ori Vânj, dar unde să mai găsești zaibăr pe vremea asta, că s-o fost băut tot de sărăborile cele mari ale iernii

Niciun comentariu: