1.08.2016

Mălai stai că te tai !!!

După toată bulibășeala zilelor de sărbătoare, ghiftuite cu cărnoase, cârnățoase și rachioase, ne-am adus aminte că STOMACUL DEȘTEPT ȚINE MINTEA SĂNĂTOASĂ, așa că ne-am apucat să ne jucăm de-a copturile.
Nepotul meu Vlad a propus o sesiune de Pizza așa pe înserate, Nemțoaica de nevastă- mea a sugerat că un mălai dumicat cu lapte cald și brânză lângă el, ar fi nemaipomenit, dar eu tartore în bucătărie și om cu scaun la cap, am hotărât că se poate trei într-una.
Adică împlinirea poftelor de toate felurile într/un singur preparat care să poată fi mâncat și uns cu ketchup și maioneză de usturoi, și alături de un pahar de lapte călduț, sau pur și simplu înfulecat ghiogârț- ghiogârț alături cu un pahar de vin rece și un pumn de măsline.
Și eculubrând, iată ce mi-a ieșit, o coptură de spectacol, a cărei rețetă vi-o dau acum fără remușcare, numai cu grija să aveți prin casă și ketchup și vin și lapte.

Stropește jumătate de kilogram de mălai grisat cu un litru de lapte rece din frigider.
Bate-l bine să se omogenizeze și să nu facă cocoloașe.
Adaugă 200g de gris, 200g. de făină albă, 50g. de drojdie prospătă, dizolvată în cinci linguri de lapte călduț, o lingură cu vârf de sare, o linguriță rasă de piper și o linguriță rasă de boia dulce.
Mai frământă cu linguroiul de lemn ca să obții un aluat fluid ca cel de clătite și adaugă pe rând în timp ce asuzi cu linguroiul, 5 ouă galbene în inima lor furate de sub o găină trufașă.
Și acum lasă aluatul ăsta acoperit să crească un sfert de ceas  și te învăț ce să faci estimp.
Trage la tigaie 200g. de costiță afumată tăiată mărunt- mărunt, mai adaugă și niște cârnăciori oltenești așijderea, lasă mezelicurile astea, bine stoarse de grăsime să se răcească, apoi pune-le în aluat de-a valma cu o conservă de boabe de porumb bine stors, o mână de ciuperci champignon tăiate zar-de-table, mai rade în compoziție un sfert de kilogram de telemea de vacă și mai ostenește- te cu linguroiul să îți iasă un aluat perfect.
Nu mai trebuie decât să ungi o tavă cu untură , să torni aluatul și să îl vâri în cuptor la 170 de grade pentru 40 de minute.
Și feliată coptura asta merge înecată în iaurt ori smântână, adăugită cu mărar ori usturoi, numai unsă cu ketchup, ori mai degrabă, așa cum face Nemțoaica mestecată pe îndelete alături de lapte gras încălzit numai cât să nu îl simți în podul palmei.
Hai, nu mai căscați gura la fotografie, fuguța la bucătărie și apucați- vă de copt !!!

Un comentariu:

ceai goji spunea...

felicitari pentru postare...astept cat mai multe :)