1.07.2016

Bobotează cu supă de lapte

De Bobotează s-au înmuiat streşinile casei şi au început să plângă. Nu tu ger crunt, nu tu zăpadă până la cantul bocancului, doar aşa o ţârâială din cer care părăgineşte iarna.
Şi noi, echipa de la "Sarea în bucate", am petrecut Boboteaza gătind şi filmând în bună voie, fericiţi că intrăm în cel de-al noulea an de când suntem pe ecranele domniilor voastre.
Şi în prima emisiune am beut vin răcit în apă de ploaie, un muscat alb licoros cu personalitate de boier şi am mâncat jambon crud cu pâine de secară şi jumeri tăvălite prin hrean.
Iar de gătit am gătit patru feluri, încropind un calendar gastronomic pe anotimpuri.
Iarna a fost binecuvântată cu o ciorbă de fasole mai deasă, împânată în zeama ei cu ciolan afumat. primăvara a stat sub semnul unei supe de salată verde cu zdrenţe de ou şi multă smântână, vara a primit drept semn un Gaspacho spaniolesc, iar pentru toamnă am fiert o supă de lapte ca la poalele Semenicului, adăugând în ea pentru mai mult gust, felii de ou fiert şi crestături de jambon rumenit crocant în tigaie, că tot aveam din belşug.
Şi fiindcă meritaţi o avanprmieră, iar supa aceasta încropită rapid are o genialitate definită clar, m-am gândit să vă dau reţeta să o aveţi la îndemână, dacă încep din nou gerurile cele fulguite.

SUPĂ DE LAPTE CU CARTOFI

Să cureţi cam un kilogram de cartofi galbeni, apoi să îi tai cubuleţe mici şi să îi pui să fiarbă în apă doar cât să îi acopere.
La momentul ăsta nu sunt de trebuinţă nici un fel de mirodenii, lasă doar cartofii să clocotească mărunt un sfert de ceas, apoi toarnă peste ei jumătate de litru de lapte, potriveşte gustul din sare şi piper, mai rade puţină nucuşoară  în zeamă şi mai lasă la clocot cinci minute.
În vremea asta taie făşiuţe subţiri de jambon şi costiţă afumată şi trage-le în tigaie să devină crocante. Aşijderea pune să fiarbă şi patru ouă pe care le decojeşti şi le tai felii
Şi acum ia supa de pe foc, osteneşte-o puţin cu pasatorul de cartofi, ca să obţii două texturi în oală, mai adaugă 100 de grame de unt şi câteva linguri de smântână şi gata. Pune supa fierbinte în blide, deasupra zvârle aşchiile fripte de jambon şi costiţă afumată, feliile de ou fiert, mai dă-i obraz cu nişte pătrunjel verde şi stropeşte şi cu untura rămasă în tigaia unde ai fript jambonoasele. Mie personal îmi place să mai pudrez zeama cu boia de ardei iute şi încă ceva nucuşoară, iar înainte de a o înfuleca pre dânsa cu pâine prăjită, să beau măcar un deţ de răchie fiartă cu piper.
Ia luaţi de încercaţi !!!

Niciun comentariu: