1.18.2016

Crumpei ca niște purcei

Așa mi-a fost venit o poftă sălbatecă să mănânc niște cartofi umpluți (crumpei cum le spunem noi în Banat) , că am lăsat toate treburile urgente ale casei și m-am dus glonț să mă apuc de gătit.
Nemțoaica de nevastă-mea, m-a privit cu ochi critic- ea tocmai făcuse cartofi prăjiți la tigaie cu felii de costiță afumată numai ușor pârguită- și m-a întrebat dacă să dea sau nu porția mea la căței.
Iar eu am răspuns scurt Ham! Ham!
Și m-am apucat de treabă, de loc descurajat, fiindcă am avut înțelepciunea să trag înainte trei gâturi zdravene din uiaga cu răchie.
Ce e drept, mi-a luat o oră gătitul, dar s-a meritat, am făcut niște purcei de cartofi umpluți și am avut preventiv inspirația să coc câțiva în plus fiindcă am simțit că nemțoaicei îi lucesc ochii de poftă. Și ca să șuguim până la capăt am întrebat-o la rândul meu dacă să îi opresc doi cartofi ori să îi dau pisicii...
Iar ea mi-a răspuns lingușitoare: Miau! Miau!

Cartofi umpluți la dobă

Alege șase cartofi așa mari cât pumnul lui Ilarion Ciobanu, spală-i bine, freacă-i cu buretele aspru, șterge-i cu un prosop de in și pune-i să se coacă în cuptor la 170 de grade pentru jumătate de ceas. Să nu uiți să îi ungi cu ulei ca să iasă coaja moale.
Apoi fierbinți, cartofii ăștia să îi despici în două pe lung, să scobești miezul lor cu o linguriță în așa fel încât să îți rămână douăsprezece bărcuțe.
Iar miezul de cartofi amestecă-l cu puțină costiță tăiată mărunt, trasă la tigaie și stoarsă de grăsime, două ouă bătute într-o cănuță că trei linguri de smântână, pătrunjel verde din belșug, sare, piper și un strop de boie.
Acum umple bărcuțele cu grijă vârfuindu-le, așează-le rânduit în tavă și mai dă-le o dată la cuptor de data aceasta la foc iute, cam 210 grade, până prind rumeneală și crustă crocantă.
Nu mai rămâne decât să servești cartofii în farfurie cu puțin unt deasupra și să te ocupi să ai o bere lângă altfel....
Altfel... Ha-ham ! Miau-miau!


Un comentariu:

Anonim spunea...

HAM HAM si noi!