7.07.2015

Uica porneşte în aventură- partea întâi

Dragul meu prieten generic,
Luni 13 Iulie (ziua mea norocoasă) deschid în Buziaş o "Ospătărie Bănăţană" în aer liber şi la drumu mare, ca în vremea în care călătoreau Gugulanii cu carele încărcate de la Caransebeş prin Lugoj, Buziaş, până la Timişoara. 
Este un experiment culinar al ASOCIAŢIEI CULTURALE 
UICA MIHAI- TRADIŢII BĂNĂŢENE
care vrea să promoveze bucătăria rustică şi să o readucă în prim plan.
Când ai timp, drum şi chef, te aştept să stăm la givan, la o gustărică şi să ne împărtăşim, ca să rânduim lucrurile ca lumea.. Sunt uşor de găsit, în centrul oraşului, peste drum de biserica nouă.

Şi ca să îţi faci o idee despre ce şi cum, las mai jos de ştire despre ce meniu am rânduit pentru tine şi ai tăi:

LUNI
Zamă deasă de porc
Papricaş de pui cu ciuperci, crumpei şi crăstăveţ muraţi

MARTI
Zamă de păsulă verde cu costiţă afumată
Ficăţei de pui cu sos de smântână, tărhană şî crăstăveţ acri
MIERCURI
Zamă de păsulă uscată cu cârnaţ
Cotoaie de pui la tavă cu pilaf şi crăstăveţ acri

JOI
Zamă de pui ca la greci
Papricaş de porc cu smântână şî salată

VINERI
Borş de pipote şi inimi 
Păsulă scăzută cu afumături, castraveţi acri

SÂMBĂTĂ
Zamă de bureţi fierţi în lapte
Papricaş de pui cu găluşte şi salată

ZILNIC
Mălai de casă Bănăţan
Kebab de pui ca la Sârbi

Şi ca să nu îţi lase gura apă aşa în taină, iaca-tă îţi dau şi două reţete pentru la îndemână:

Zamă de bureţi fierţi în lapte

Rade doi morcovi groşi pe răzătoarea fină pudrează-i cu sare şi piper şi căleşte-i în cinci linguri de ulei, amestecând încontinuu să nu se prindă, să nu se ardă. Când uleiul devine portocaliu, stinge compoziţia cu doi litri de zeamă de oase de vită şi doi litri de lapte.
Lasă să clocotească un sfert de ceas, la foc moale, că altfel dă laptele afară şi acum pune în fiertură un sfert de kilogram de crenvurst afumat tăiat rondele fine şi un kilogram de ciuperci champignon tăiate lamele. Mai trei minute să clocotească zeama şi trage-o la o parte.
Freacă cinci gălbenuşuri de ou cu un sfert delitru de smântână, o linguriţă de hrean ras, o sută de mililitri de oţet de mere şi zeama de la un borcan de gogoşari marinaţi în oţet (zeama asta dă gustul cel bun şi indefinibil), adugă două căpăţâni de usturoi date prin presă şi toarnă dresătura asta în zamă încet, încorporând-o ca să nu se taie prinmetoda temperării. Adică pui un polonic de zeamă în dresing, pui un polonic de dresing în zeamă, pui un polonic de zeamă în dresing, pui un polonic de dresing în zeamă şi tot aşa, până observi că zeama ta este omogenă, cu un strat portocaliu de ulei dreasupra şi ciupercile lucind ca un fideş de elefant.
Atenţie, când te pui la masă, ia un castron pântecos că nu te saturi cu una două, pe fundul lui pune mult leuştean tocat şi apoi toarnă cu caucu zama asta cu miros de rai.
Şi poftă bună.

Ficăţei de pui cu sos de smântână

O jumătate de kilogram de ficăţei, aruncaţi direct î tigaie peste ei torni un sfert de smântână dulce, dai un praf de sare, o linguriţă rasă de boabe de piper verde şi găteşti până smântâna începe să scadă. Acum îndoi sosul cu un pahar de vin alb, adaugi mult pătrunjel verde şi mai fierbi până ficăţeii rind aşa un fel de mâzgă şi sunt fermi la pipăitul cu lingura de lemn.
Smântâna a jucat aici rolul de grăsime, mai adaugă încă două linguri de smântână prospătă, puţin praf de coriandru , puţin praf de nucuşoară( foarte puţin) un strop de boia, amestecă bine şi toarnă ficăţeii peste o mămăligă pripită, pe un platou să îşi facă de cap dimpreună. Şi murături, vin rece şi ce mai vrei ?

2 comentarii:

petrutescu angelica spunea...

uica mihai cind o sa pot am sa vin si eu cu banateanu meu pt ca vrea sa va vada si sa va incinte cu o poezie in graiul nostru banatean

Eugenia spunea...

E meniul fix al zilei ? Si cam cat ar costa ? Aveti si meniu mai lung din care se poate comanda ?