7.09.2015

Fasole verde cu aimpren

Vara asta topită, care curge din cer peste România, pârjoleşte grădinile şi îmbolnăveşte rodul pământului.
Ca prin minune, în grădinuţa mea, vreo cincizeci de tufe de fasole năpădite de buruiană, s-au încăpăţânat să dea rod şi să crească miraculos nebăgând în seamă seceta.
Mi-a fost greu să aleg dintre buruieni păstăile crocante, dar am reuşit să culeg o coşniţă vârfuită şi ieri am făcut prima raină (cratiţă) de fasole cu aimpren, deliciu de vară cu gust inconfundabil. 
Am mâncat primul castron cu evlavie, închinând aşa cum se obişnuieşte în Banat, pentru pomenirea celor duşi, l-am înfulecat pe al doilea bucurându-mă de gustul aspru de bucate ţărăneşti, iar pe al treilea l-am degustat pe îndelete mai stropindu-l cu o bere din frigorigider şi mustrat de Nemţoaica de nevastă-mea că iară mănânc precum sparţii. Şi fiindcă ştiu că şi voi vă dedulciţi cu mâncăruri dintr- acestea, iacă vă dau reţeta mea proprie ca să o încercaţi, după ce băgaţi o bere la răcit în frigorigiderul personal.

Ia o legătură de pătrunjel, una de mărar, una de ţelină şi pune-le să fiarbă în doi litri de apă, cu o linguriţă de piper, o linguriţă de sare şi două foi de dafin. Cinci minute să clocotească oala, apoi trage-o de pe foc şi las-o acoperită cu capac un sfert de ceas, timp în care cureţi fasolea (cam treisfert de kilogram) şi o rupi în bucăţi potrivite cam de 3-4 centimetri.
Acum strecori zeama de verdeţuri o pui într-o cratiţă şi la foc iute clocoteşti fasolea, punând alături de ea şi o căpăţână de usturoi întreagă şi un ardei iute, pe care după un sfert de ceas le scoţi afară şi le arunci.
Când fasolea e moale şi nu trebuie molfăită în dinţi, e vremea să faci aimprenul.
Pui în tigaie cam 5 linguri de ulei, două linguri de făină albă şi amestecând mereu dai făinii rumeneală. Adaugi o linguriţă de boia, mai prăjeşti doar douăzeci de secunde altfel boiaua devine amară, stingi aimprenul cu un mujdei făcut din jumătate de căpăţână de usturoi şi 200 de mililitri de apă şi torni aimprenul în cratiţa cu fasole, la foc mic, amestecând încontinuu ca să nu facă cocoloaşe.
Cinici minute clocoteşte cratiţa, trage-o de pe foc şi las-o să se odihnească zece minute.
Când serveşti în castron pântecos, stropeşte deasupra cu smântână şi mai adaugă pătrunjel tocat.
Şi vezi de berea aia din frigorigider, că îngheaţă şi devine poşircă.

Niciun comentariu: