Şi totuşi, lucrurile pe care le iubesc cel mai mult sunt poezia şi bucătăria tradiţională.
Postul s-a scurs de parcă nici nu ar fi fost, la mine în bucătărie miroase a sarmale, miel copt în tavă şi prăjituri parfumate, dar nu există blândeţe mai mare decât miezul zilei petreecut afară , la soare, sub coroana cireşului înflorit.
E o pace deplină în aer, gâzele se bucură de prospeţimea amiezii şi eu mă transform la fel într-o gâză minusculă, copleşit de lumina zilei de Paşte.
Şi ca să fie în ton şi bucătura amiezii cu aerul limpede de April, am pus să coc un mălai dulce, o turtă veche în reţeta ei de peste cincizeci de ani, de pe vremea când bunica, Muma Chia, îmi cocea duminicile tava dătătoare de sănătate.
Şi iaca mă simt dator să vă dau reţeta să o împrobiţi, că doar şi pe uliţa voastră a venit primăvara binecuvântată.
MĂLAI DULCE
Şi această coptură străveche, se face aşa:
Opăreşte jumătate de kilogram de făină de porumb cernută, cu un litru de lapte încălzit la 70 de grade, nu mai mult, că se împietreşte făina.
Mai adaugă o linguriţă de sare şi amestecă bine cu telul compoziţia asta, să se înmoaie făina de mălai omogen şi să scadă la temperatură până pe la 30-40 de grade. Lasă mălaiul să absoarbă laptele timp de un sfert de ceas şi în vremea asta ai de făcut altceva:
Amestecă 70- 80 de grame de drojdie cu o lingură vârfuită de zahăr, una de făină albă şi cam jumătate de deţ de lapte, până obţii o cremă fină şi cu luciu.
Amestecă această maia în mălaiul opărit, mai adaugă 300 de grame de făină albă, 4 ouă bătute cu telul, 200 de grame de zahăr şi din nou să te osteneşti cu telul ca să omogenizezi aluatul acesta care trebuie să fie puţin mai consistent decât cel de clătite.
Lasă-l să crească doar 10 minute la căldură, şi tu între timp unge o tavă cu ulei, pudreaz-o cu făină albă şi toarnă aluatul în ea scuturând tava ca să obţii o uniformizare deplină. Şi acum, trebuie să mai ai o conservă de boabe de porumb dulce, pe care să le presari deasupra mălaiului. Dacă ai nimerit bine consistenţa aluatului, boabele se vor scufunda şi vor face ca mălaiul să aibe o textură surpriză. Şi mai elegantă şi mai surprinzătoare este reţeta dacă pui în loc de boabe de porumb fiert, boabe de porumb copt, dar asta rămâne să facem la vară.
Nu mai ai decât să dai mălaiul în cuptor la 200 de grade, timp de 40 de minute, având grijă să facă un obraz castaniu, rumen, ca în fotografie.
Cât despre cum să îl mănânci, nu te mai învăţ, că măcar atâta lucru ştii şi tu !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu