Se duc şi ultimele zile de post ca suflate de vânt şi iaca- tă vine jertfa mielului şi oul roşu.
Deja ne amiroase în amintire şi în pofte a drob dres cu mult mărar, a zamă de măruntaie cu leuştean şi smântână, a cozonaci înfoiaţi cu macul gros de două deşte în inima lor şi câte şi mai câte.
Dar mai e până acolo, suntem încă în straşnică fereală de cele de dulce aşa că vă mai învăţ despre o fasole bătută în trei culori şi trei arome cu care să vă dedulciţi şi să vă mai împăcaţi poftele cele aprige, ostoindu-vă şi alinându-vă.
Că dacă o înfiripaţi fasolea aşa cum vă învăţ şi cum vă dau eu sfat, veţi avea un rafinament pe masa de post din Săptămâna Patimilor.
Fasole bătută în trei culori
Fierbe un kilogram de fasole după ce a stat la înmuiat peste noapte, numai în apă cu sare şi altceva nimic.
Apoi stoarce fasolea şi împarte-o în trei cantităţi egale pe care să le dai prin blender la rând şi una după alta, după cum urmează:
1. Fasole,sare, piper alb, zeamă de la o jumătate de lămâie, o lingură vârfuită de seminţe de susan, ulei de porumb.
2. Fasole, sare, piper negru, boia de ardei dulce şi un strop de boia de ardei iute, pastă de roşii, ulei de măsline.
3. Fasole, sare, o căpăţână de usturoi, piper negru, o legătură de pătrunjel, o legătură de leurdă, ulei de floarea soarelui.
Bate bine cu blendereul fiecare tranşă de fasole în aşa fel încât să ai texturi fine, mătăsoase şi omogenitate deplină.
Apoi nu mai trebuie decât să aşezi cele trei feluri de fasole pe un platou la îndemână, cu pâine proaspătă alături, să te închini cu trei cruci mari şi cu smerenie să îmbuci şi să te bucuri de gustul ales a celor din faţa ta.
2 comentarii:
Ma omori , omule !!!
Cu respect nene Uica,
Daniela eu sunt si te intreb cata pasta de rosii sa pun ?
ca tocmai ce-am iesit din postul mare ca ma rog sa vina vinerea mai repede sa fac fasolea asta , tot asa in '' trei culori ''...
ca ma omori cu zile bre ! :)
Paste fericit cu multa sanatate si retete minunate !
Trimiteți un comentariu