3.04.2015

Uica Raw Vegan

Doamne, mare-i puterea ta şi strântoare mare în lumea aiasta.
În crucea postului, doritor şi hulpav de bucate unse fiind eu, m-a du şefa mea Veronica Mihoc să învăţ să gătesc Raw Vegan, mâncare fără foc şi numai din legume şi fructe, că orice învăţătură trebuie să aibe un început.
Şi am trecut prin piaţa cu tarabe încărcate ca să ne intrăm cum zice bănăţeanul "în şfung"
Şi am intrat mai repede decât mi-am închipuit şi vi-aţi fi închipuit şi voi prietenii mei obişnuiţi să mă vedeţi cum pârpălesc purcei şi miei întregi, ceaune uriaşe de papricaş şi gulaşuri care o dată revărsate pot îneca o uliţă întreagă din Timişoara !!!

Dăscăliţă într-ale Vegane mi-a fost Maria Varga, medic nutriţionist din Cimişoara, o femeiuşcă simpatică foc, măruntă dar iute ca un prâsnel şi cu un suflet cât tot Banatul. Perechea mea de bucătărit.

Am început filmarea cam înceţoşat, dar m-am dumirit iuta- iuta şi mi-am intrat în mână. Pot să vă spun că am devenit fan Maria şi am început să învăţ Veganisme şi chiar să le mănânc pre dânsele.

Iată aici o reţetă în trei minute de pateu vegetal, care are un gust de nici nu vă puteţi închipui, aşa că am ajuns să am un borcănel în frigider permanent. Nu fiindcă e de post, ci fiind el extrem de sănătos şi mai ales gustor.
Pune în blender un castronel de urzici, o feliuţă de brânză tofu, , câteva roşii uscate scoase din ulei, adăugând şi o lingură din uleiul lor, sare, piper, nişte mazăre încolţită şi pulpa de la un avocado. Mixează totul până se face o pastă fină, întinde pe pâine, deasupra pune nişte germeni de varză roşie, de ridichie, ori de ce te hotărăşti tu să îţi cumperi din magazinele bio şi mănâncă domnule. N-ai să crezi ce gust, ce rafinament, ce plăcere.

Ia uitaţi-o pe Vera cum se îndeamnă. E la a patra felie...

Şi tot în trei minute, un desert Vegan la fel de interesant şi la fel de bun la gust.
Tot în blender, o banană, pulpa unui avocado, o lingură de praf de roşcove care dă dulceaţă, puţină miere şi câteva linguri de lapte de soia.

Rapid a ieşit desertul, o cremă densă, maronie de la roşcove, care dau şi o aromă apropiată de cea de cacao, ornată cu coajă de portocală uscată.
A fost război şi pe crema asta şi am plecat de la filmare îndulcit şi definitiv convins că bucătăria Raw Vegană este un bun preţios la care am ajuns iaca-tă, la bătrâneţe.

Un comentariu:

Terra Mater spunea...

Uico, e buna mancarea cruda, neprocesata termic. Alimentatia mea se bazeze in procent de circa 80-85% pe ea.
Dar parca prea multe uleiuri (chiar fiind ele extrase prin presare la rece!) in retetele Mariei!
Daca zilnic se consuma astfel de alimente, de fel uri, ci siguranta ca trebuie facuta curatarea fierii si a ficatului din trei in trei saptamani, tot anul.