3.03.2015

Urzici de două ori

Hai, ieşi din casă puturosule dcă e soarele de trei suliţi pe cer şi e cald şi bate un zefir subţirel ca o cămaşă de zână.
Şi să te duci la poala unui deal departe de oraş şi de maşinile fumegătoare, să culegi o trăistuţă agonisită de urzici.
Ori dacă nu, du-te la piaţă şi târguieşte-le de la o babă ştirbă cu cârpă neagră pe cap şi cotrinţă înfoiată.
Iar din urzicile astea te învaţă Uica Mihai să faci două feluri de mâncare aşa ca de post şi de primăvară.
Asta ca să învii, să îţi cureţi sângele de oboseala iernii care numai ce a trecut munţii spre alte ţări şi să te faci tare în fier că încpe grădinăritul, excursiile şi ieşirile la iarbă verde.

Zamă de urzici cu tăiţei de casă

Pune să fiarbă rase pe răzătoare, mai multe rădăcinoase de prin cămară, morcov, pătrunjel, păstârnac, ţelină, în apă cât să le acopere, api după ce au clocotit ele zece minute ori chiar un sfert de ceas, aruncă deasupra o poală de urzici bine spălate, alese şi gijite cumsecade. Adaugă apă clocotită, ceva sare, ceva piper boabe, două foi de dafin şi o cană vârtoasă de bulion.
Să fiarbă urzicile zece minute doar, apoi pune doi pumni de tăiţei de casă (merg şi ăia de la magazin la o adică) mai lasă doar trei minute pe ceas să clocotească, dă-i oala la o parte şi pune-i capac. Un sfert de ceas să stea tăiţeii la umflat şi urzicile la odihnit şi gata, pune în blid şi hăpăie cu lingura mare.

Urzici cu ceapă

Taie trei cepe mari în rondele şi pe rondelele astea, pudrate cu sare şi piper, frige-le în ulei adânc să devină rumene şi dulci la gust.
Scoate-le afară, presară- le cu boia dulce, un praf de seminţe de coriandru râşnite şi fă din ele un pat pe un platou.
Între timp să ai pregătite urzici spălate, stoarse bine şi tocate pe cârpător. Şi să pui într-o cratiţă să se călească patru căţei de usturoi tăiaţi mărunt, un ardei iute şi o linguriţă de boabe de piper. Scoate după trei minute tot ce este în uleiul acela, să rămână numai aroma lui şi acolo prăjeşte urzicile  întorcândi-le mereu cu lingura de lemn. Dacă ai şi nişte făşiuţe de ardei marinat din borcan, pune-le acolo şi la fel mai adaugă rondele de praz şi la urmă de tot, fâşiuţe de salată verde.
Şi călitura asta de urzici fierbiţi să le torni peste rondelele de ceapă fripte, să pui lângă dânsele şi o mămăligă vârtoasă cu abur în sufletul ei, mai scoate o murătură din butoi şi gata.
Primăvara a venit.

Un comentariu:

Cristina Iuliana Pana spunea...

Bune variante ne-ai adus Uica! ;)