3.05.2015

Ciuperci şi varză acră

Bulgăroasă primăvară, ba iese soarele cu zâmbet sfios, ba dau năvală norii ca nişte bivoli, ba adie un zefir cu mireazmă de verde crud, ba şuieră un vânt rece de la Ruşi şi intră prin toate crăpăturile sufletului meu să îl îngheţe, ba dă o mijgureală măruntă prefăcându-se că e ploaie subţire, ba se face o uscăciune îngheţată care îmi înfloreşte parbrizul Fordului meu bătrân...
Da hotătăşte-te o dată Doamnă Primăvară....
Poftim? Ce spui? Aaaa ! Sunt BABELE, primele zile de Mart, când vremea are chipuri precum balaurii din basmele cu Greuceanu... m-am lămurit deci, să avem răbdare până după data de zece când se alege.
Păi dacă-i aşa hai să ne vedem noi de postul nostru şi de bucatele lui !

Papricaş de ciuperci

Căleşte două cepe mari în ulei de măsline  adaugă o jumătate de kilogram de ciuperci tăiate felii mai groscioare, adaugă o jumătate de pahar de apă minerală trei linguri de bulion şi şase linguri de pastă de ardei roşu ori de gogoşar. Clocoteşte să scadă lichidul, asezonează cu sare, piper boabe, dafin şi crenguţe de cimbru. Mai pune şi un sfert de linguriţă de chimion pisat, clocoteşte încă puţin şi gata. Presară deasupra numai o ploaie de pătrunjel verde şi ţelină tocate mărunt ca să şimţi primăvara în cerul gurii.
Iar la papricaşul acesta să ai neapărat găluşte de făină albă fierte separat, ori orez fiert doar cu apă şi sare şi pudrat cu nucuşoară indiană.

Varză acră pane

Alege foi de varză acră cât mai mari şi împerechează-le două câte două să se potrivească şi să se suprapună. Curăţă vinişoarele groase aşa cum faci la sarmale şi croieşte-le perechi în forme frumoase (pătrate, triunghiuri, rondele mari).
Pregăteşte un aluat ca de clătite, din: 300g de făină, trei linguri de ulei de măsline, un pahar de apă minerală, sare, piper, cimbru.
Şi iei foile câte două, la dai prin aluat, le lipeşti una de alta potrivite frumos apoi le mai dai o dată prin aluat, apoi prin pesmet şi le arunci în baie de ulei bine înfierbântat. Le frigi acolo până se rumenesc bine şi le scoţi să se stoarcă pe o sită.

Şi fierbinţi, merg aşa de bine cu un piure de cartofi şi sos de roşii, juri că mănânci carne pohăită !


Niciun comentariu: