Eheheiii !!!
Dacă vă închipuiţi voi că după cele patruşpatru de pahare date peste cap ieri de Sfinţii Mucenici, mai sunt în stare să stau în cuină pregătind de-ale gurii, înseamnă că nu mă cunoaşteţi şi nu ştiţi cu cine staţi de vorbă.
Alea patruşpatru s-au cam făcut optzeci şi toată noaptea am visat că am ajuns în iad şi Scaraoţchi m-a pus şef peste grătarele cele mari unde se pâpălesc boi întregi pentru chermeza diavolilor, că de Mucenici mulţi ca mine calcă greşit şi iau drumul Iadului unde-i aşteaptă....
nu vă speriaţi, că nici în iad nu poate fi rău, căldură gratis, nu tu taxe, nu impozite, nu tu amenzi, ce mare lucru dacă te vâră niţel în smoală şi te mai înţeapă cu furcile michiduţii cei mici ?
Dar fiindcă nu ne-a făcut Dumnezeu plante să ne luăm hrana din pământ, aer, apă şi lumină, n-am încotro şi mă aşez la cratiţe să gătesc de post, spre iertăciune, că Dumnezeu e îngăduitor, iertător şi îşi iubeşte mai presus de orice copii.
Tăiţei cu leurdă, busuioc şi roşii
Taie leurda mărunt- mărunt, arunc-o într-o tigaie cu ulei, pudrează cu sare şi piper şi amestecând încontinuu, ca să nu se prindă, iar când leurda începe să prindă puţină culoare întunecată, pune peste ea o conservă întreagă de roşii tăiate în bulion, câteva frunze de busuioc, mai un strop de oregano, o foaie de dafin şi lasă să dea un clocot de cinci minute, amestecând încontinuu.
Între timp să ai pastele (fussili ori rigatonni) gata fierte şi umflate bine şi le arunci în tigaie să se cotropească de sos. Doar puţin să le laşi, nici măcar un minut şi gata, le torni într-un castron adânc şi acum s-ar cuveni să razi nişte parmezan deasupra, dar dacă e post post să fie. Poţi înlocui brânza cu nişte seminţe de dovleac decorticate pe care le-ai tras niţel în tigaie cu ulei de măsline ca să se rumenească şi să îşi amplifice aroma. Tare bine se potrivesc şi fac pariu că o să haleşti castronul ca pe nimic.
Tăiţei dulci cu prezăl
Şi dacă ai fiert mai multe paste şi ţi-au rămas, te învăţ să îţi faci şi un desert consistent şi cu aromă de Banat.
Pune să se rumenească trei linguri de gris cu o lingură de ulei la foc iute, iar când grisul devine maroniu iar mirosul său e îmbătător, amestecă-l cu o mână de nuci date prin maşină, câteva linguri de zahăr, stropeşte totul cu nişte rom de cel bun, mai adaugă şi scorţişoară şi aruncă grisul fierbinte peste pastele făinoase, amestecă-le cu grijă să nu se sfărâme şi caută o lingură cât mai mare ca să te poţi ghiftui !
Un comentariu:
Saru' mana de retete, Uica!
Trimiteți un comentariu