3.09.2015

Mucenici

"Asadar, sa va departati de orice pofta si ratacire lumeasca. Caci marirea lumii este inselatoare si neputincioasa, infloreste pentru putin si indata se vestejeste ca iarba gradinii primind sfarsitul mai repede ca inceputul. Mergeti mai degraba la iubitorul de oameni Dumnezeu, care daruieste bogatie neimputinata celor ce alearga la El si da ca rasplata viata vesnica celor ce cred in El. Timpul acesta este folositor celor ce voiesc sa se mantuiasca, oferind prilejul potrivit pentru pocainta, pentru practicarea adevaratei vietuiri celor ce nu amana nimic pentru viitor. Caci schimbarea vietii este neprevazuta. Si chiar de ai cunoaste-o, vezi ceea ce este de folos si arata in modul acesta curatia credintei, pentru ca prin aceasta sa stergi urma pacatelor faptuite mai Inainte. Caci in starea in care te voi gasi, zice Domnul, in aceea te voi si judeca. Sarguiti-va, deci, sa fiti fara greseala in poruncile lui Hristos, ca sa scapati de focul cel nestins si vesnic. Caci glasul cel dumnezeiesc striga: Timpul s-a scurtat. Mai presus de toate, cinstiti iubirea, caci numai ea singura respecta datoria iubirii fratesti si se supune legii lui Dumnezeu. Caci prin fratele cel vazut se cinsteste Dumnezeu Cel nevazut.

Şi păstrând sfinţenia acestei zile, care devine la noi o sărbătoare a bărbaţilor, se cuvine să bem 40 de păhăruţe de vin, ca să ne sfinţim.
Eu am băut deja douăzeci înainte de jumătatea zilei, aşa că dacă o să găsiţi greşeli în reţetele mele, mă rog de iertăciune şi de înţelegere !!!

Mucenici ca în Regatul Vechi

Ia jumătate de kilogram de făină albă proaspăt cernută, amestec-o cu un praf de sare, două sute de grame de zahăr pudră, coaja rasă de la o lămâie, mai un praf de scorţişoară şi câteva picături de rom de cel bun. Adaugă apă cât cuprinde şi frământă bine de tot un aluat ca cel de pâine.
Şi nu lăsa acest aluat să crească, trage-l în fire de grosimea unui creion, pe care să le împleteşti în forme de 8 aşa cum este semnul infinitului.
Şi pune mucenicii aceştia pe o tavă unsă cu ulei şi dă-i la cuptor la foc iute, doar cât să se usuce şi să prindă crustă.
Şi se cuvine acum să îi lăsăm pe mucenici să se odihnească pentru câteva ceasuri iar apoi pregătim doi pumni de mieji de nucă zdrobiţi cu sucitorul, pe care îi punem la fiert într-o străchinioară de apă, mai adăugând zahăr miere, scorţişoară şi din nou coajă de lămâie rasă.
Şi punem mucenicii acolo să fiarbă până devin făţoşi şi moi ca să stea în blid cucernici şi plini de dulceaţă.
Şi lângă ei, aşezaţi cuvios şi păhăruţele de vin că sunt de mare trebuinţă.

Mucenici ca la Moldova

Fă un aluat de cozonac, cu multe ouă, lapte, unt şi toate cele, că nu e păcat mare dacă o să calci astăzi pe post în folosul Sfinţilor Mucenici, împleteşte mucenici mari, sub formă de opt şi aşează-i în tava unsă cu unt, presărând deasupra nuci pisate şi coace-i să prindă faţă rumenă şi ispititoare.
Şi când îi scoţi din cuptor unge-i cu o pensulă înmuiată în gălbenuş de ou frecat cu lapte, scorţişoară şi zahăr ca să aibe luciu şi aromă.
Şi tot aşa, ai grijă de păhăruţe, că altfel nu are nici o noimă !!!

Niciun comentariu: