3.14.2015

Post cu zamă şi pită boamfă

Dacă ai aşa un cuptor eşti norocos şi nu ai cum greşi bucatele, chit că sunt ele de post. Minunea asta am găsit-o la Armeniş la Sălaşul lui Mihai Miculescu din Sat Bătrân, un om brava şi gospodar de mâna întâi! Să fiu cinstit, am tăiat noi, că am fost mulţi ortaci, şi un mieluţ că aşa a fost scris scenariul emisiunii, dar postul e post, ne-a dat slobozenie Taica Părintele de la Biserică, fiindcă arta cere sacrificii şi dacă am beut cu măsură (măsura de doi litri) şi am mâncat cu cumpătare, înseamnă că am fost cuvioşi şi straşnici în păstrarea spiritului Postului Mare.
Aşa că o să vă învăţ cum să întocmiţi o ciorbă ca la mama ei cu gust şi damf, iar lângă ea trebuie musai coaptă o pită boamfă cu miez de duh. 
 Tăiaţi pentru întâia dată câţiva morcovi în rondele şi puneţi-i să se călească în ulei, la foc moale până prin luciu sticlos şi se fac moi ca pentru dinţi de babă bătrână. Grijă, nu daţi nici sare nici alte mirodenii, veţi avea în oală un ulei portocaliu cu dulceaţa curată a morcovului. E momentul să puneţi acum ceapa tăiată foarte mărunt, pătrunjelul, păstârnacul şi sare, piper şi puţin cimbru uscat. Turnaţi apă cât să cuprindă doar, lăsaţi focul moale şi uitaţi de oală până aproape seacă zeama. Între timp daţi ardeii graşi şi roşiile prin maşina de tocat carne, azvârliţi-le în oală, completaţi cu apă ca să iasă o zeamă deasă dar nu prea, mai puneţi ţelina tăiată beţe de chibrit, o cană de orez şi mai fierbeţi ciorba un sfert de ceas.
Nu mai rămâne decât să tocaţi mult mărar şi pătrunjel verde ca să dregeţi zeama asta minune şi să mai picuraţi în ea şi nişte oţet de mere şi mai un strop de ulei de măsline.

Iar pita boamfă se face aşa: un kilogram de făină, cincizeci de grame de drojdie, trei linguri de ulei şi şase sute de mililitri de apă. Frământatul trebuie să ţină jumătate de ceas, până scoţi mâinile curate din aluat şi frânte de oboseală, se lasă aluatul la crescut două ceasuri bune şi nu mai trebuie decât să îl pui într-o oală încăpătoare de cinci litri cu capac deasupra şi să bagi ola în cuptor la 200 de grade pentru patruzeci de minute iar la sfârşit dai capacul jos de pe oală şi o mai laşi încă ceva timp să prindă scoarţă rumenă.
Şi fără cuvine, poftă mare.

Un comentariu:

BUSSY NICU spunea...

daa , frumoase potrele Uica !!! :*