3.06.2015

Sfeclă şi arpagic

Inimioarele de sfeclă roşie, felul de mâncare pe care îl gătesc întodeauna de 8 Martie. Nici nu mai ţin minte de unde l-am învăţat, când l-am gătit şi când l-am mâncat prima dată. Cert este că şi eu şi Nemţoaica ne-am făcut obişnuiţa să ne alegem din vreme sfeclele şi să le păstrăm pentru această zi. Şi dacă nu aveţi idei pentru alt fel de mâncare, vă porftesc să încercaţi şi voi inimioarele picante ca să..... ca să... nu ştiu de ce, pur şi simplu încercaţi şi daţi-mi de ştire cum vi-au plăcut.

Inimioare de sfeclă picante

Alegeţi câteva sfecle care au din născarea lor formă de inimă, precum cele din imagine, tăiaţi-le în felii groase de jumătate de deget şi mai fasonaţi-le din cuţit pentru o formă cât mai perfectă.
Pudraţi feliuţele cu sare, piper din belşug şi puţin praf de coriandru, apoi  puneţi-le să se frigă într-o tigaie cu ulei puţin, la foc iute, jumătate de minut pe fiecare parte.
Lăsaţi inimioarele de sfeclă să se odihnească pe un şerveţel absorbant şi preparaţi un mujdei- pastă dintr-o căpăţână de usturoi pisat în mojar şi frecat cu ulei până devine consistent ca o maioneză. Tot aşa preparaţi un sos din hrean ras foarte fin, amestecat cu ulei, oţet de mere şi o mână de ţelină verde tocată fin.
Nu mai rămâne decât să prăjiţi felii de pâine albă în cuptor, aşezate în tavă, după ce le-aţi stropit cu ulei de măsline, sare, piper şi cimbru.
Acum într-o farfurie aşezaţi felii de pâine cu inimioarele de sfeclă deasupra şi garnisiţi cu cele două sosuri. O mâncare de post impecabilă.

Arpagic înăbuşit

O mâncare migăloasă, dar extraordinar de gustoasă, aproape de rafinamentul franţuzesc. Luaţi o jumătate de kilogram de arpagic mai mare şi tăiaţi mustăţile fiecărui bulb cu grijă.
Puneţi arpagicul într-un vas adânc, şi opăriţi-l cu jumătate de litru de apă, amestecat cu jumătate de litru de vin alb sec, foi de dafin, boabe de piper şi o linguriţă de zahăr. Puneţi capac pe oală şi lăsaţi oala un sfert de ceas pe marginea plitei să năduşească.
Strecutaţi arpagicul şi veţi observa că fiecare bulb se despieliţează foarte uşor lăsându-şi foile, doar prin presare între degete.
Puneţi apragicul să se rumenească într-o cratiţă cu fundul gros, în ulei de măsline, adăugaţi o mână de ţelină de peţiol tăiată rondele fine, asezonaţi cu sare, piper şi cimbru şi când arpagicul începe să prindă rumeneală adăugaţi o lingură de sos de soia, un păhărel de vin alb şi câteva linguri de bulion. Clocotiţi până sosul prinde consistenţă şi trageţi la o parte.
Serviţi fierbinte pe un pat de orez fiert, asezonat cu ţelină verde tocată fin şi având alături o salată verde cu vinegretă de lămâie.

Niciun comentariu: