Cuina-i gata de război, pregătite-s toate
Numai să ne apucăm să gătim bucate
Fasolică gata fiartă, paste făinoase
Legume din congelator şi ciuperci frumoase
O stacană de orez şi vedeţuri fine
Usturoi, lămâie, sare şi se mai cuvine
O cepşoară dezbrăcată şi- un praz tinerel
Ţelină şi mirodenii , ceva pătrunjel
Din fasole o să facem iute o iahnie
Doar cu ţelină şi ceapă, la stomac să ţie
Pasta asta italienească Fussili se numeşte
Şi vă-nvăţ doar fiartă-n apă, simplu se găteşte
Din legume mexicane facem un ţuşpais
Cu rântaş şi usturoi ca la neamţ în şpais
Ciupercuţele ochioase trase la tigaie
În vin alb şi sos de soia o să facă baie
Iar orezul ca în China o să-l aburim
Fiert în sită pe o oală până-l ameţim
Dăm dulceaţa fasolicii din ceapă tocată
Una mare cât o lobdă şi-o punem pe toată
În ulei presat la rece să se rumenească
Şi să prindă luciu galeş - ceapă ţărănească
Dă-i în clocot şi fasolea, pune bulion
Pastă de ardei şi gata! mănânci ca un domn
Iar legumele scăldate doar într-un rântaş
Cu făină, usturoi şi pui mintenaş
Nişte sos de soia aspru, mirodenii fine
Şi zeamă stoarsă de lămâie c-aşa se cuvine
Uite-aicia înşirat-am prânzul cinci în unu
Totul gata într-o oră, nu fac pe nuebunul
Un orez pufos şi moale dulce-n cerul gurii
Pentr- un strop de rafinesse l-am pudrat cu Curry
Şi legumele cu sosul dulce Bănăţean
Au prins gust şi gălbeneală cu puţin şofran
Pastele au fiert în zeamă dulce de legume
Şi-au un gust aşa de fain, că nu îl pot spune
Ciupercuţele modeste- halalal să le fie
Au un gust de viaţă lungă şi de-mpărăţie
Nu mai spun despre fasole, operă de artă
Garnisită cu orez, o halesc pe toată
Toate astea se îmbină puse-n farfurie
Şi creează şi cromatic super- armonie
Gustul lor aşa de bine se armonizează
Şi cucernice şi tandre postu-l completează.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu