1.24.2015

Tăiţei de ciocolată

Astăzi vine în vizită de vichend nepotul meu Vlăduţ.
Mare fan al tăiţeilor gătiţi în orice formă, mă asasinează cu verva lui în bucătărie. Ne jucăm de-a gătitul şi băiatul ăsta de doar şase ani scoate din mine toată osânza. E vioi, plin de energie şi înţelept ca un moşneag, ceea ce face ca eu în prezenţa lui să mă simt copil.
Primăvara colindăm desculţi prin păduri şi pe câmpuri după buruieni comestibile, melci şi flori, vara ne scăldăm în Timiş, toamna culegem împreună legumele grădinii, iar iarna nu prea ne vedem, el fiind ocupat cu sporturile de iarnă, iar eu cu şezutul lângă sobă.
La vremea asta doar o să colindăm puţin prin parc, să vedem ce fac veveriţele, cum au trecut prin iarnă, dacă au ghindă şi nuci îndestul şi o să convorbim despre ce face el în clasa pregătitoare.
Iar Moşul (aşa mă strigă, Moş Belit) o să îi prepare tăiţei de ciocolată şi vă dau şi vouă reţeta poate cine ştie vă pică la drum de seară nepoţelul ori nepoţica:

Jumătate de kilogram de făină albă cernută de două ori, se amestecă cu 50 de grame de zahăr farin, trei ouă, trei linguri de lapte, o sută de grame de ciocolată rasă fin, o sută de grame de cacao, o lingură de ulei şi se frământă o cocă vârtoasă.
După ce aluatul a stat un ceas să se odihnească în frigider învelit în folie, e vremea să îl întindem cu sucitorul în foaie subţirică de doi milimetri şi să tăiem tăiţeii laţi de un centimetru, pudraţi din nou cu cacao amestecată cu făină.
Un ceas să se usuce tagliatelele astea ciocolatii pe planşetă, apoi le scuturăm de resturile de făină şi cacao şi iaca-tă, sunt bune de gătit.
Şi acum o reţetă simplă de tot:
Pune să fiarbă o oală cu apă amestecată cu zahăr, cuişoare şi scorţişoară, clocoteşte acolo tăiţeii timp de cinci minute, apoi stoarce-i de lichid şi aşează-i cât mai artistic în farfurie, ca să nu facă mofturi nepotul.
Lîngă ei pune o cupă de îngheţată de vanilie care o să se topească cetinel- cetinel, niscaiva smântână încălzită în care ai pus seminţe de susan, zahăr farin şi un strop de rom, iar deasupra trage-i cu frişcă nu prea dulce, că dentistul în ziua de astăzi costă scump.
Mai poţi pune lângă nişte felii de banane, ananas ori alt fruc dulce, tăvălit şi el prin răzătură de ciocolată.
Şi ca să fie treaba bună şi masa bogată, pune-i copilului alături şi o cană de lapte cu miere.
Iaca cină de prunc dar şi de om mare.

Niciun comentariu: