6.12.2014

Oţet de corcoduşe

Excelent pentru dres ciorbele în loc de borş, aromat până peste poate şi sănătos ca lumina zilei.
Are numeroase proprietăţi curative, pe care nu le enumer aici, vă spun doar că e uşor de făcut, ieftin şi plin de savoarre.
Bine înţeles că e multă muncă şi chin cu culesul corcoduşelor, cu alesul lor şi aşa mai departe. Dar merită.
În verile călduroase, pun două linguri de oţet într-un pahar  înalt, adaug o lingură rasă de zahăr, apă din frigider şi puţin sirop de casă, fie de trandafiri, fie de căpşuni şi obţin o limonadă excelentă, reconfortantă şi bogată în potasiu care mă ajută să elimn prin transpiraţie surplusul desăruri minerale nocive din organism.
Şi hai să vă dau reţeta.
Culegeţi şi alegeţi cinci kilograme de corcoduşe, fie galbene, fie roşii sau vinete, bine coapte, nevătămate şi cu aromă cât mai intensă.
Aşezaţi-le într-o oală încăpătoare şi turnaţi peste ele cinci litri de apă clocotită, puneţi capc şi lăsaţi compoziţia la răcit câteva ore.
Pasaţi corcoduşele care au devenit moi printr.o sită fină pentru a separa sâmburii şi pieliţele. Adăugaţi un kilogram de zahăr, o felie de pîine neagră uscată şi cincizeci de grame de drojdie dizolvată într-un litru de apă călduţă.
Turnaţi compoziţia într- un borcan (sau mai multe) mare, acoperiţi cu tifon şi lăsaţi la soare timp de cinci zile, în fiecare zi amestecând în compoziţie cu lingura de lemn.
A cincea zi, strecuraţi prin tifon pus în patru, cu răbdare şi migală şi reaşezaţi lichidul în borcan, acoperit cu tifon.
Timp de patruzeci de zile, păstraţi borcanul la întuneric şi la temperatură constantă, până deasupra se face o pojghiţă translucidă uşor gelatinoasă.
E momentul să trageţi oţetul în sticle cu un furtun, uşor pentru a nu agita sedimentele puse pe fundul borcanului.
Puneţi dopuri sticlelor , aşezaţi-le în cămară şi gata aeţi oţetul.
Aceeaşi tehnică poate fi folosită pentru a obţine oţet de:
- mere
- pere-
- prune
- mure
- zmeură
Puteţi înlocui, dar nu este absolut necesar, zahărul cu miere, important este să folosiţi fructe bine coapte, bogate în zaharuri şi sănătoase.
Spor la treabă !

Un comentariu:

Unknown spunea...

Excelenta reteta! Multumesc. Cu ani in urma am preparat otet de mere in mod similar. Abia astept sa vad ce otet iese din corcoduse. Totusi, ma intreb ce s-ar intampla daca as pastra coaja la fermentare. E musai sa fie indepartata?