3.14.2014

Împăratul urzicilor

https://www.youtube.com/watch?v=zFDeJ32JSyU

M-a somat Nemţoaica, de cu noaptea în cap, să plec pe malul Timişului şi să îi culeg trei poale pline de urzici, că aşa a vist azi noapte că le mânca pe nerăsuflate cu polonicul dintr-o strachină mare cât oceanul Pacific.
Şi mă ştiţi, eu nu îi ies niciodată din cuvânt, aşa că am plecat şi tocmai mă întorc, băiat harnic şi iute ca fulgerul, de la cules. Aerul rece de pe malul apei, natura zguduită de primăvara tembelă, mi-au turnat spirt în sânge şi de-abia aştept să mă apuc de gătit.
Şi bine înţeles vă învăţ şi pe voi de-ale urzicilor, că dacă nu ne împărtăşim unii cu alţii înseamnă că suntem cufuriţi şi morocănoşi.
Aşadar despre urzici:
- nu culegeţi decât sfârcul lor, cu patru frunze, că sunt fragede şi acolo e gustul cel mare.
- mulţi le spală în ape nenumărate ca să le cureţe de nisip. Fals, urzicile conţin un ulei eteric volatil, care în contact cu apa, cristalizează şi dă senzaţia de nisip. Prin spălări repetate nu faceţi decât să auncaţi pe apa gârlei tot bunul lor.
- nu le lăsaţi să zacă mult timp, gătiţi-le proaspete, aşa efectul energetic şi chimic este perfect.

Ciorba de urzici

Căleşte o ceapă, un morcov, un ardei gras din congelator şi un păstârnac, într-o lingură de untură de porc scoasă din borcanul cu cârnaţi. Când devin sticloase, aruncă în oală o conservă de roşii în suc propriu şi căleşte în continuare, până bulionul se preface într-o marmeladă groasă. Acum adaugă boabe de piper, sare şi trei litri de apă.
Urzicile bine spălate se pun la fiert şi se lasă un sfert de ceas. Cât mai multe urzici, cât mai bună zeamă.
Separat, prăjiţi într-o tigaie cubuleţe de costiţă afumată şi aşa prăjite le adăugaţi în oală.
Mai fierbeţi cinci minute, dregeţi cu sare şi piper pentru gustul potrivit, turnaţi şi un degetar de oţet de mere şi gata.
Oala trebuie să stea cu capac un sfert de ceas pentru îmbinarea aromelor, iar la masă serviţi cu mămăligă în următorul fel: într-un castron încăpător puneţi un morman de mămăligă fierbinte, turnaţi zeama cu multe urzici peste, şi dumicaţi mămăliga cu lingura. Ceva de se nu se există !!!

Musaca de urzici

Fierbeţi o poală de urzici în apă cu foi de dafin, boabe de piper şi sare. Ele să clocotească doar cinci minute, apoi le stoarceţi bine şi le tocaţi din cuţit să fie mărunte, dar nu pastă.
Fierbeţi şi 200 de grame de orez în apă cu sare, lăsaţi-l la umflat apoi stoarceţi-l şi limpeziţi-l cu apă rece.
O jumătate de kilogram de carne tocată de porc vine trasă la tigaie cu fainoşaguri de cârnaţi apoi se stinge cu puţin bulion şi se lasă la odihnit.
Şi acum, ungeţi o tavă cu unt, aşezaţi un strat de orez, unul de urzici, unul de carne, din nou urzici şi la final orez. Faceţi un sos alb pentru gratinat (unt, făină albă, lapte, gălbenuşuri de ou) turnaţi deasupra şi daţi tava la cuptor pentru treisfert de ceas la 170 de grade.
Serviţi cu sos de roşii şi salată de primăvară, leurdă, ridichi, ceapă verde, salată verde.
Nebunie, nu altceva !!!

Iar sus de tot, aveţi link-ul către videoclipul cu chifteluţe din urzici.
Şi iaca- tă, bunătăţile astea o să i le pun Nemţoaicei pe masă astăzi şi sper să îmi dea premiul Nobel pentru urzici...

2 comentarii:

violeta spunea...

Cat e de bine , Uico , sa te aiba omu' prieten , chiar si virtual ...!! Multumesc ! Nu am mancat urzici pana acum , dar cum le spui tu de bine ...mai ca as incerca !

Unknown spunea...

Si eu amfacut astazi urzici si au fost minunate! Dar maine incerc reteta de pateu, pentru ca poftesc la ea de cand am citit-o.