12.04.2013

Plăcinţele de cartofi

Ne-am pierdut ieri prim Mulţii Almăjului, urcând de pe malul Dunării, de la Dubova, spre Ebenthal, un sat de Cehi cocoţat între stânci şi păduri grele de pin şi brad.
Nu o să vorbesc despre oamenii de-acolo, despre căldura din sufletele lor, mi-ar trebui trei zile şi trei bloguri doar pentru o scurtă descriere, o să vă dau doar reţeta simplă dar gustoasă a felului de mâncare pe care ni l-au pus pe masă. Fleciţe, nişte plăcinţele de cartofi monumentale simple şi săţioase.






Rade un kilogram de cartofi sănătoşi pe răzătoarea cu ochiuri mici, stoarce cartofii de zeama lor ca să scapi de amidonul în exces, adaugă sare, piper, un ou şi câţiva căţei de usturoi pasaţi.











O să îţi iasă un aluat în care nu prea ai mare încredere, fiindcă aspectul e mai degrabă de mâzgă , de chircăţău neidentificabil, dar îţi zic să ai încredere şi să mergi pe mâna mea.











Pui o tigaie cu ulei la foc iute, iei îndemânatic cu paleta din aluat şi pui să se frigă plăcinţele cât palma de late, nu prea groase şi să le rumeneşti stând cu ochii pe ele, că au tendinţa să se ardă.












Mai presari deasupra nişte brânză rasă şi gata, simplu ca bună ziua. Bucate ceheşti cu iz de străvechi şi tradiţie.













Proba de foc o face frumuşaţa asta de cehoaică micuţă cu ochi de peruzea şi păr bălai.
Şi plăcinţelele trec proba !!!












Iar de băut... ghiciţi ce e în Tiuga asta oltenească ?
Cum?
Aveţi dreptate, un zaibăr de la mama lui primit cadou de la colegii de la TVR Craiova, cu ambalaj original !!!

Un comentariu:

Mircea Popescu spunea...

Asa ceva, in Bucovina, poarta numele de tocinei, doar ca se dau cartofii pe razatoarea cea mai fina, se mai pune faina si mai multe oua. Se servesc calzi cu smantana. Buuuni!