12.06.2013

Oala de lut

Geruleţ subţire ca un iatagan turcesc, îmi taie gleznele şi sfârcul urechilor.
Nu am nici căciulă, nici încălţări de iarnă, a trebuit să iau pentru Fordul meu bătrân gume noi. Cauciucurile antinămeţi sunt aşa de scumpe de parcă ar băga haşiş în ele.
Aşa că fac doar scurte drumuri prin oraş şi în rest stau la gura de fontă a teracotei şi telecomandez politichie şi filme pe televiziuni.
Ba, mai şi gătesc, că ştiţi voi de la Ion Creangă citire: Goliciunea te ocoleşte, dar foamea dă de-a dreptul.
Şi iată astăzi cum pun oala cea de lut să se joace de-a fiertura, în cuptor.
Pe fundul ei aşez patru beţe de mărar mai groase, de la tulpină, puse în cruce. Şi peste ele aştern de un centimetru frunze de varză acră luate din butoi cu zeama lor cu tot, fără să le limpezesc, ca să păstreze aroma de iarnă grea.
Vin la rând două picioare de porc crăpate pe lung şi o bucată de pulpă din partea aceea numită capac.
Acopăr cu un rând de trei degete de varză acră de data aceasta tocată la cuţit dar nu migălos ci mai groşcior, felii de ardei copt scos din borcan, câteva roşii din bulionşi rondele de praz.
Mai pun felii de costiţă afumată şi un cârnat scos din untură, tăiat bucăţi potrivite cât să nu te îneci cu ele, dar nici să nu se piardă în lingură.
Închipui încă o dată rândul de varză acră tocată şi deasupra fac iarăşi covertură din foi întregi.
Amestec o cană de moare din butoiul verzelor, cu o cană de apă călduţă şi un sfert de cană de bulion, torn încetişor în oală, îi pun capac şi o bag în cuptor.observaţi că nu am adăugat nici sare nici alte mirodenii, varza şi cârnatul au de toate cele trebuitoare.
Focul să fie moale, ca o babă ştirbă plecată să rânească zăpada din faţa bordeiului şi las fiertura asta de acum în trei ceasuri să se facă de capul ei.
Şi îmi iese o mâncare cu balamale care ţine loc şi de cojoc şi de căciulă şi de încălţări groase.
Mai ales că o pun în blid cu smântână deasupra, după ce beau o ţuică fiartă şi am alături şi mămăligă cu aburi şi damf de cucoană.
Să tot fie iarnă.

Un comentariu:

Gelu-Resita spunea...

Mai omule mai,fasi se fasi da ima vine apa in gura,si cata vin pra urma.
Oala i-i buna si cu crumpi fript in spoiert in toba cu cata carnat,cu cata untura si pra urma cu cata varza acra data pran zaicin da floare,am mama.