11.28.2013

Mălai de trei ori

Mi-a scris o prietenă internetică, aproape rugător şi citez:
UICO --CIRNATI NE-AI INVATAT--SA FACEM ;SUNT CEI MAI BUNI --DAR;DAR MALAIUL CUM SE FACE ?
Şi fiindcă nu mă îndur să las lumea cu ochii în soare şi fiindcă are dreptate prietena mea- cârnatul se simte în largul său, dacă are alături mălai cald, proaspăt scos din cuptor- iaca-tă m-am hotărât la ceas de seară să vă dau nu una ci trei reţete de mălai.
Mălai simplu

- Opăreşte o jumătate de făină mălai grisat cu jumătate de litru de lapte clocotit şi amestecă-l iute- iute cu lingura de lemn ca să nu se răsfiarbă mălaiul ci doar să se umfle şi să îşi spargă grăunţa. Apoi lasă-l să se răcească până la temperatura mâinii tale.
- Fă o maia din 30g de drojdie, câteva linguri de lapte călduţ, o lingură de zahăr şi trei linguri de făină. Lasă maiaua să se umfle puţin.
- În mălaiul răcit amestecă maiaua, trei ouă, un sfert de kilogram de făină albă, o lingură rasă de sare, adaugă lichid să obţii o consistenţă a aluatului între aluatul de clătite şi aluatul de pâine şi frământă adăugând lichid cât simţi la mână şi trebuie să îţi iasă un aluat fără cocoloaşe şi uniform.
- Ia o tavă înaltă de cozonac, unge-o cu ulei, pudreaz-o cu făină albă şi toarnă compoziţia acolo.
- Dă-i tava la cuptor la 210-220 de grade pentru o jumătate de ceas.
- Proba copturii este împungerea mălaiului din tavă cu un fir de pai smuls din mătură şi clătit bine cu apă. Dacă firul iese afară din aluat cu luciu şi fără urme, e semn că mălaiul e pe drumul cel bun.
- Fă-i acum un obraz din făină dizolvată în apă călduţă şi cu o pensulă împrăştie deasupra mălaiului dresătura asta şi mai dă-l la cuptor cinci minute până obrazul de făină albă se rumeneşte frumos.
Dacă ai uns şi ai pudrat bine tava de copt, mălaiul o să îţi iasă de la sine afară.
Dar să nu te pui să îl mănânci aşa fierbinte, că îţi împietreşte în stomac şi faci încurcătură de maţe.
Stropeşte-l cu apă, înveleşte-l în ştergare curate şi lasă-l să se aburească un sfert de ceas.
Acum te poţi apuca, fie cu brânză să-l zdrumici tăiat felii, fie rupt bucătoaie cu degetele nerăbdătoare să îl înfulici cu cârnaţi fripţi.

Mălai dulce

La reţeta aluatului de dinainte, mai adaugă: 
- zahăr vanilat, cam trei pliculeţe, 
- două ouă în plus,
- trei linguri de miere
- în loc de apă, smântână dulce
Coace la fel, dar la urmă în loc de obrazul de făină albă, fă-i unul din dulceaţă de prune ori de cireşe şi mai coace niţel.
Serveşte-l în farfurie stropit cu miere din nou şi cu fructe din compot

Mălai bogat

Dacă ai frământat aluatul pentru mălai ca la început, adaugă în el brânză rasă pe răzătoarea cu găuri mari, bucăţele de cârnat afumat, costiţă, jambon, kaise, toate tăiate ca zarurile de table şi prăjite în tigaie, apoi surse de grăsime. Mai poţi adăuga bucătele mici de ardei iute, ori ceapă verde tăiată mărunt de tot.
Măai frământă încă o dată aluatul, pune-l în tavă şi coace-l.
Când e copt mălaiul, ia o roşie coaptă, rupe-o în pumni şi stoarsă de zeama ei, unge mălaiul pe deasupra, şi de-abia pe urmă înveleşte-l în ştergare.

Na, iaca-tă făcurăm şi de trei ori mălai în seara asta.
În timp ce scriam eu, Nemţoaica privea peste umărul meu şi iaca na, s-a dus în bucătărie să coacă mălai.
Aşa că după ce termin aici mă duc să...
Dar nu vă mai spun că vă fac poftă.

3 comentarii:

Anonim spunea...

UICO MULTUMESC FRUMOS--RAMIN DATOARE --SUNTETI MINUNAT --DE SARBATORI SUNTEM LA VIENNA--SI "MUSAFIRII MEI " (COPII MEI ) VOR FI DATI PE SPATE DE CIRNATII SI MALAIUL FACUT DUPA RETETELE DV .CU PLECACIUNE SI RESPECT MA INCLIN ! VICTORIA BALINT . nu stiu sa postez decit ca anonim

Anonim spunea...

Uica Mihai am fost incantata de carnatii dvs. de la targul de Craciun din iarna trecuta si as vrea sa stiu daca mai aveti stand si anul asta (01.12.2013). Tot in fata la Loyd?
Va multumesc ca existati si astept sa ne anuntati daca veti fi acolo cu nemaipomenitii carnati.
PS melodia careia nu-i stiati interpretul, intitulata pe youtube "doina grea" este cantata de Florin Pistrila.
Multa sanatate si Sarbatori Fericite
Laura S

Unknown spunea...

Doamne, dă când îmi doream să măi mânc mâlai! N-am măi mâncat dă când am fost copil, dă vro 50 șâ șeva dă ani. N-o măi șciut nimeni să facă ... Domnul să vă răsplăcească șî să vă-nbure unge vi măi drag! C-o îmbrățâșare dî la Cimișoara, Ioan Savu