9.23.2013

Duminică de ocnaş

Zi de corvoadă pentru mine, muncă de ocnaş, aşa păgân cum sunt, am stat toată duminica în cuină, la rabotă grea.
Am curăţat şi hăcuit cu robotul, 20 de kilograme de ardei Kapia, 20 de gogoşari, şi 60 de ardei iuţi din trei sorturi.
Şi iată rezultatul
PRIMA TRANŞĂ DE DULCEAŢĂ DE ARDEI 
pregătită pentru FESTIVALUL PAPRICAŞULUI !
Amănunte aici: 

Ce mai găsiţi la standul meu în afară de papricaş de trei feluri (de vită, de porc şi din inimi de veveriţă)?
ZACUSCĂ DE VINETE
ZACUSCĂ DE FASOLE
ZACUSCĂ DE GOGONELE
ZACUSCĂ DE GOGŞARI
ZACUSCĂ PICANTĂ
MURĂTURI ASORTATE
LEGUME ŞI FRUCTE MARINATE
SOS PICANT PENTRU FRIPTURI
OŢET DE CORCODUŞE
OŢET AROMAT PENTRU SALATE



Acum, fiindcă am promis multor prieteni, vă dau reţeta mea de DULCEAŢĂ DE ARDEI
200g. gogoşari
200g, ardei capia pentru boia
600g. ardei iuţi
500g, zahăr
50g. sare
250 ml. oţet
zeama de la 2 lămâi
Treceţi toţi ardei curăţaţi de seminţe şi vinişoare, prin maşina de carne ori prin robot, amestecaţi cu siropul făcut din oţet, sare, zahăr, lăsaţi la macerat câteva ore bune, apoi fierbeţi pe îndelete între 1 şi 3 ceasuri, funcţie cantitate şi temperatură.
Turnaţi dulceaţa fierbinte în borcane, sigilaţi şi sterilizaţi.
Pentru un gust mai rafinat, opţional, puteţi adăuga miere, coajă de portocal rasă,
 portocală confiată, chimion stelat.



2 comentarii:

Dana spunea...

Am sa incerc si eu varianta asta.
Eu am experimentat o dulceata faina de rosii si ardei iuti!
Spor la treaba!!!

vanda spunea...

M-am uitat eu printre retetele tale de muraturi si e munca multa. Asa ca,iti trimit o reteta de lenevie. Se numeste gogosarul fara apa, o fac de vreo 30 de ani. 6 kg gogosari,0,750 l.otet, 0,800 zahar, 6 lg. sare. dafin,telina, usturoi, hrean,. Se pun toate intr-un lighean si se amesteca pe parcursul zilei.Cand s-a topit zaharul si e destula zeama,se pune in borcane si se da la camara.Eh?