3.06.2013

Salată de leurdă

Primăvara asta are colţi de jder şi muşcă al naibii. Un pui de gripă m-a trânit câteva zile la pat şi iaca-tă m-am vindecat numai cu vitamine (adică vin roşu de butuc, leurdă, urzici şi carne de curcan fiartă în oala minune). Nu mai spun că am mâncat o tonă de citrice şi am beut apă câte trei litri pe zi, că deshidratarea este cel mai periculos duşman al omului.
Dar hai să o lăsăm naibii de gripă şi să ne băgăm un piculeţ în bucătărie ca să ne jucăm de-a leurda.
Şi uite aşa, închipuiţi o salată apelpisită pe care să o mâncaţi cu găvanul şi cu toptanul.
Ia o aripă de curcan şi fierbe-o în apă minţită cu un strop de vin alb, boabe de piper, coriandru şi un stropişor de sare, până pică toată carnea de pe oase, apoi sfâşi-o în bucăţi şi las-o să se răcească.
Răcită bine, amestec-o cu o cantitate de trei ori mai mare de leurdă, spălată bine şi ruptă în mâini, mai adaugă un morcov crud ras pe răzătoarea cea mai fină, aşijderea o rădăcină de pătrunjel şi nu îţi mai rămâne decât să încropeşti sosul: trei linguri de ulei de măsline, o lingură de zeamă de lămâie, o linguriţăd e hrean ras, sare, piper, puţin pătrunjel tocat. Mai adaugă şi două linguri din zeama în care a fiert carnea că are saft şi putere. Bate-le bine cu furculiţa şi amestecă dimpreună toate cele. Pâine proaspătă, o stacană de vin rubiniu şi asta e.
Gripa gripelor să vină şi n-ai nici o taină.

2 comentarii:

Unknown spunea...

Sanatate multa ca-i mai buna decat toate ,santeti pentru noi luminita de la capatul tunelului ,santeti unica persoana care in lungul timpului ati dat valoare retetelor traditionale.Mult succes cu toate ca acest drum nu este pavat cu aur,Orice ati face sant suflete care va sustin.Insanatosire grabnica

Delia Mitar spunea...

Uico, eu sunt mai toanta, asa:), o aparut deja leurda? dau fuga la piata imediat. te-am tzucat si sanatace!