Am gătit acolo o mâncare de linte şi grâu îndulcit cu miere, am hrănit caii cu pâine înmuiată în aghiasmă şi ne-am distrat din cale-afară.
Ei acum, n-o să mai comentez despre cum aş vedea un cal băgat în ceaun, ci o să vă învăţ o reţetă de post făcută cu schepsis şi cu dor de primăvara care vine şi nu prea.
SARMALE FALSE
De la o varză acră, înfoiată să scoţi cotorul, apoi să o pui la desărat în apă rece, vreme de un ceas.
Când varza e bine
desărată, să scoţi şi să alegi frunzele pentru sarmale. Ştii să tai vinişoarele
groase, şi să croieşti frumos frunza ca să fie sarmaua oacheşă.
Iar umplutura o
faci aşa:
Căleşti în ulei o
tulpină de praz, o ceapă roşie, un morcov ras fin de tot, o gulie la fel , şi
când se înmoaie le stingi cu bulion de roşii şi adaugi un pumn întreg de
pătrunjel verde tocat.
Tocătura asta
înmuiată, o laşi să se răcească niţel, apoi cu ea umplii şi faci sarmale
potrivite, pe care le rândui într-o cratiţă cu frunze de varză tocată la fund.
Le acoperi cu un sos făcut din bulion amestecat cu un strop de oţet, o lingură de miere şi mai adaugă dacă ai şi
un vin roşu dulce.
Şi le pui în
cuptor să se dinstuiască timp de un ceas, cam la o sută cincizeci de grade.
La sfârşit le
aşezi în farfurie fierbinţi, pe un strat de mămăligă pripită şi torni deasupra
smântână şi presari mărar. Bunătate cu B mare !
Şi dă-i şi calului să mănânce o sarma, că doar e paştele lui.
Un comentariu:
O reteta fantastica. Mi-a lasat gura apa doar citind. O sa o incerc numaidecat.
Trimiteți un comentariu