3.23.2013

Ciolan cu varză

Am avut un fel de intuiţie, cumpărând încă o basculă cu lemn de foc, de fapt mă gândeam să îmi fac provizii pentru lunile de vară, când pornesc grătarele cele mari (nu folosesc mangal ori alt fel de cărbune ci numai lemn de fag şi cer) şi încep să fierb trocile de zacuscă.
Şi iată, s-a coborât peste Buziaş un puişor de iarnă cu dinţişori de lapte care muşcă al naibii de ascuţit.
Fordul meu bătrân e îngheţat bocnă aşa că, stau în casă, teracota duduie umplută până la beregată cu ţăpligi groase, beau ceai de frunze de zmeură şi o las pe Nemţoaica să se joace în bucătărie.
Azi găteşte de la ea din munţii Aninei, ciolan pe varză, ciorbă cu perişoare din carne de pui şi plăcintă cu dovleac.
Pentru că reţeta ei de ciolan e interesantă, vi-o dau şi vouă , nu doar în caz că a venit iarăşi iarna şi pe la voi, ci fiindcă e aşa de bună încât o să vă îndrăgostiţi de ea.

Ia două ciolane babane, crude, nu din cele afumate, freacă-le cu sare grunjoasă şi limpezeşte-le în mai multe ape.
Apoi pune-le să fiarbă în apă îndoită cu bere, adăugând foi de dafin, piper boabe, cimbru, sare şi zahăr.
Când sunt ciolanele moi şi carnea aproape se desprinde de pe os, scoate-le pe un taler şi fi atent că trebuie să ai varza pregătită.
Adică, ai tăiat din vreme o varză acră mare cât o mingie de futbol, în fâşii late de o jumătate de deget, iar tăiţeii ăştia de varză trebuie să îi căleşti cu untură din belşug, ca să se facă moi şi aurii.
Şi acum pui într-o cratiţă babană un strat de varză, aşezi ciolanele deasupra şi mai acoperi cu varză călită ca să nu se mai vadă nimic din ciolan.
Stropeşte cu bulion, cu zeama în care au fiert ciolanele şi dă-i la cuptor pentru 40 de minute, la 170 de grade.
Fi atent, lângă varza asta cu ciolan, trebuie să ai cartofi copţi, curăţaţi de pieliţă, striviţi în blid şi amestecaţi cu grăsime, fie unt, fie ulei, dar cea mai bună e untura de pui asezonată cu cimbru şi boia.
Şi dacă ai şi bere lângă mâncarea asta, poa să vină iarna iernilor, nu îţi mai pasă şi te simţi Flămânzilă, Setilă şi Gerilă , la un loc !

Niciun comentariu: