1.09.2013

Fasolea Sfintei Miercuri

A nins strecurat toată noaptea şi am găsit oraşul alb, parcă scufundat în frişcă.
Şi un ger tăios ca un rachiu bătrân, cu aromă în şuierul lui, fulgii parcă dansau sârbeşte şi viforul mi-a intrat prin toate butonierele hanoracului.
Crunt şi atât de frumos, parcă basmul cu regina de gheaţă s-a pogorât la mine pe stradă.
Dincolo de partea lirică, prozaică a fost truda de un ceas să îmi dezghioc maşina din gheaţă şi să o scot pe asfalt (impropiu spus, totul era o mare albă).
Şi am plecat să îmi fac corvoada de dimineaţă descizând langoşeria din piaţă, cumpărând şi rînduind lucruri de-ale comerţului.
Iar în bucătărie e astăzi, ca în fiecare miercure, zi de fasole.
Că aşa trebuie pomenită Sfânta Miercurea, cu cele mai bune bucate fiindcă şi ea a arănit-o în basm pe fata cea isteaţă a moşului tot cu fiertură de boabe iar noi gătim după reţeta ei, primită de la Statupalmăbarbăcotcălarepeojumătatedeiepureschiop, care şi el la rândul său o are de la Greuceanu, iar acesta de la Muma Pădurii găsită printre ceasloavele ei vechi, după ce i-a tăiat capul cu sabia.
Şi vă învăţ şi pe voi fiertura aceasta, mai bună iarna decât în alt anotimp şi cu gust de poveste ispiresciană.
Pui o jumătate de kilogram de fasole albă să stea în apă cu o crenguţă de busuioc timp de o zi şi o noapte ca să se umfle şi să îşi înmoaie miezul.
Apoi spală o dată fasolea, pune-o într-un ciur şi freacă printre boabe cu melesteul de mămăligă. Ai să vezi că boabele îşi leapădă coaja şi cufundă ciurul din când în când într-o cratiţă cu apă până la buză şi cojile uşoare vor fugi din ciur. Fă aşa de cinci şase ori şi o să-ţi rămâna numai boabele despuiate, obraznic de albe şi uşor rozalii.
Şi pe ele să le zvânţi, apoi să le arunci într-o cratiţă largă cu ulei bine încins. Şi iarăşe e de mestecat iute-iute, ca să prindă puţină crustă, apoi stinge cratiţa cu doi litri de apă fierbinte, adaugă un morcov tăiat rondele, un păstârnac dat pe răzătoare, două cepe întregi şi o căpăţână de usturoi întreagă. Vezi că după jumătate de ceas o să scoţi cepele şi usturoiul afară, să le arunci, în fiertură fiind de trebuinţă numai aroma lor.
Şi mai lasă să fiarbă adăugând un sfert de litru de bulion, foaie de dafin, cimbru, piper pisat şi crenguţă de mărar cu floare. Iar la urmă să prăjeşti într-o tigaie un sfert de kilogram de costiţă afumată, ca să îşi lase toată untura ei şi prăjeala asta să o arunci în oală pentru mai un clocot de cinci minute.
Apoi opreşte focul, pune capac şi să îţi ţii pofta în cui, măcar un ceas, ca să se îmbine toate în fiertură.
Iar când îţi scoţi în blid, să ai gogonele de la putină lângă şi felii de căpăţână de varză acră.
Şi ningă cât o vrea, e Sfânta Miercuri deasupra casei tale şi priveghează.
Poftă bună !
ŞI NU UITAŢI !!!


Dacă doriţi o carte de la Uica Mihai, cu autograf bine înţeles, comandaţi la e-mail:
uica.mihai@gmail.com

Volumul are 128 de pagini şi este însoţit de un CD pe care găsiţi cartea în format electronic pentru tabletă, smartphone, kindle etc, precum şi încă o carte de bucate numită
REŢETE CU....
-10 EMISIUNI RADIOFONICE ÎN GRAI BĂNĂŢEAN
-UN VOLUM DE POEZIE
-UN VOLUM DE PROZE NOSTALGICE ŞI SATIRICE
Preţul unui volum este de 28 lei inclusiv taxele poştale iar plata se face prin ramburs.
Vă rog să specificaţi în e-mail NUMELE INTEGRAL AL PERSOANEI CĂREIA ÎI ADRESEZ AUTOGRAFUL, ADRESA ŞI CODUL POŞTAL !

3 comentarii:

Mircea Popescu spunea...

De unde scoti dom'le toata vrajeala asta, ca bine le mai spui! :)

Anonim spunea...

dar o reteta de langosi pe cand?

cosmetice bio spunea...

Este cea mai buna mancare din lume.